Мъж от Саудитска Арабия, издирван във връзка със смъртоносния атентат в кралството през 2015 г., взриви взривно устройство в Джеда в сряда, докато силите за сигурност се опитаха да го арестуват, самоубивайки се и ранявайки четирима други, съобщиха саудитските държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Саудитската новинарска агенция SPA, която съобщи за инцидента в петък, идентифицира мъжа като Абдула бин Зайед ал-Шехри.

Ал-Шехри е взривил колан с експлозив в сряда вечерта в квартал Ал Самер в западния саудитски пристанищен град на Червено море Джеда, ранявайки трима служители на силите за сигурност, които се опитваха да го арестуват, и случайно минаващ пакистански гражданин, съобщи SPA.

Ранените, чиито имена не са назовани, са откарани в болница, каза SPA, без да се предоставят подробности за състоянието им

Според информацията, Ал-Шехри е бил заподозрян, че е член на вътрешна терористична клетка, която е координирала самоубийствения атентат през 2015 г. в джамия в Абха, посещавана от членове на силите за сигурност.

Единадесет членове на силите за сигурност и четирима граждани на Бангладеш бяха убити при атаката тогава, а 33 души бяха ранени, съобщиха държавните медии тогава.

Правителството на Саудитска Арабия посочи Ал-Шехри в началото на 2016 г. като един от шестимата саудитски граждани, издирвани във връзка с бомбения атентат.

Саудитска Арабия, където се намира най-свещеното място на исляма, Мека, беше арена на поредица от широкомащабни ислямистки бойни атаки през 2000-те години, включително срещу силите за сигурност и западни цели.

Такива атаки бяха извършени от "Ислямска държава", "Ал Кайда" и други групировки. Въпреки че оттогава атаките като цяло затихнаха, няколко души бяха ранени при атака през 2020 г., при която беше използван експлозив на възпоменателна церемония за Първата световна война в Джеда.

По-рано тази година френските прокурори започнаха разследване за тероризъм във връзка с експлозия от декември 2021 г. под френско превозно средство, участващо в спортното състезание Рали "Дакар" в Саудитска Арабия.

Хутите удариха петролна база на "Сауди Арамко" в Джеда

Хутите удариха петролна база на "Сауди Арамко" в Джеда

Атакувани са и две рафинерии, и цели в регионите Джазан и Наджран