Анализът на намерените останки показва, че полет MH370 не е направил контролирано спускане в Индийския океан. Това твърди нов доклад, цитиран от БиБиСи.

Припомняме, "Боинг 777" на Malaysia Airlines изчезна по време на полет от Пекин за Куала Лумпур с 239 души на борда през март 2014 г.

Докладът, съставен от разследващи от Австралийската агенция за транспортна сигурност, показва, че задкрилките на самолета са били в "крилата" позиция, когато машината се е ударила в повърхността на океана.

Разследващият австралийски екип хвърля допълнително съмнение върху теорията, поддържана от някои анализатори, че някой (пилотите най-вече) контролирано е спуснал самолета

Сред повече от 20 открити отломки, разследващите са насочили вниманието си върху откритата дясна странична част на крилото.

"Целта на изследването е да информира за това, какви са сценариите за края на полета, които се разглеждат от екипа, който издирва самолета", се посочва в доклада.

Изводът на разследващите е, че самолетът се е разбил във водата, падайки от голяма височина, когато горивото му се е изчерпало, като това е станало без човешка намеса.

При продължилото две години и половина издирване на машината в Индийския океан бяха претърсени 110 хил. кв. км от набелязаната зона с обща площ от 120 хил кв. км. Очаква се претърсването на зоната да приключи в края на настоящата година. Експертите смятат, че тази зона на претърсване е най-вероятно мястото, където е паднал самолетът.