Миналия месец земната повърхност е била по-топла, отколкото през който и да било друг септември в историята, като температурите от януари насам практически повтарят тези от най-горещата календарна година някога, а именно - 2016 г. Това съобщиха от Службата за климатичните промени на Европейски съюз "Коперник".

Тази година са регистрирани вече три рекордни топли месеца - януари, май и септември, като юни и април на практика изравняват рекорда.

"Понастоящем има малка разлика между 2020 и 2016 г.", отбеляза старшият учен от "Коперник" Фрежа Вамбург пред "Франс прес".

За 12-месечния период до септември планетата е била с близо 1,3 градуса по Целзий по-топла в сравнение с прединдустриалните нива.

Това е тревожно близо до прага от 1,5 градуса за тежки въздействия, подробно описан в голям доклад през 2018 г. на Междуправителствения панел за климатичните промени (IPCC) към ООН.

Парижкото споразумение от 2015 г. задължи страните да ограничат глобалното затопляне до "доста под" 2 градуса, а ако е възможно, и до 1,5 градуса над равнищата отпреди индустриалната епоха.

Досега Земята се е затоплила средно с около един градус, достатъчно, за да увеличи интензивността на смъртоносните горещи вълни, засушаванията и тропическите бури, които са по-разрушителни заради увеличаващото се равнище на моретата.

Климатичните промени, предизвикани от емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива, набират скорост през последните десетилетия.

Деветнадесет от последните 20 години са най-топлите, откакто е започнало да се правят точни измервания в края на 19 век.

Според данните на ЕС от края на 1970-те години насам световният термометър се е покачвал с 0,2 градуса през всяко десетилетие.

Температурите през септември са били "изключително високи" в Северен Сибир, в който - заедно с по-голямата част от Полярния кръг - имаше необичайно топло време в продължение на месеци.

Септември беше брутално горещ в Близкия изток, като нови рекордно високи температури бяха отчетени в Турция, Израел и Йордания.

В части от Северна Африка и Тибет също беше горещо, докато максималните дневни стойности достигнаха 49 градуса в окръг Лос Анджелис в началото на месеца.

В американския щат Калифорния пет от шестте най-големи пожара в историята на щата все още горяха в края на месеца.

"Септември беше по-топъл с 0,05 градуса от септември 2019 г., предишният най-топъл септември", се уточнява в доклада на "Коперник".

Глобалният рекорд за топлина през миналия месец е още по-забележителен заради регионалния охлаждащ ефект от природното метеорологично събитие Ла Ниня над тропическия Тихи океан.

Междувременно морският лед в Арктика се е свил до второто си най-ниско равнище през миналия месец, падайки под 4 млн. квадратни километра едва за втори път от началото на следенето със сателити през 1978 г.

Полярната ледена шапка плава върху океанска вода около Северния полюс и по този начин не допринася пряко за повишаването на морското равнище, когато се стопи.

Но това ускорява глобалното затопляне.

Прясно падналият сняг отразява 80 процента от излъчващата сила на Слънцето обратно в космоса.

Ала когато тази подобна на огледало повърхност бъде заместена от наситено синя вода, вместо това се абсорбира приблизително същият процент от енергията, затопляща Земята.

Климатичните промени също така нарушиха регионалните метеорологични модели, в резултат на което повече слънчеви лъчи затоплят ледената покривка на Гренландия, която се топи и покачва нивото на океана, като топенето е по-бързо, отколкото по всяко друго време през последните 12 000 години, показа проучване през миналата седмица.

През 2019 г. ледената покривка, която съдържа достатъчно замръзнала вода, за да повдигне нивото световните океани със седем метра, е намаляла с повече от половин трилион тона, приблизително еквивалентни на 3 млн. тона вода всеки ден, или шест олимпийски басейна всяка секунда.