Израел не регистрира починали от или с COVID-19 през изминалото денонощие за пръв път от юни според данните на здравното министерство на еврейската държава, съобщава "Аарец".

Около 54 процента от гражданите на Израел или жители над 16 години - възрастовата група, отговаряща на условията на ваксиниране с препарата на Pfizer/BioNTech в страната - са получили и двете дози от ваксината срещу COVID-19, а заразените и хоспитализираните рязко намаляват.

Израел закри всичките си COVID-отделения

Израел закри всичките си COVID-отделения

Заболяемостта рязко спадна с напредването на ваксинацията...

В момента в Израел има 1 897 активни случая на COVID-19, като 160 от тях са в тежко състояние. От началото на епидемията в Израел са починали 6 346 души.

Вчера израелското здравно министерство публикува съвет за пътуване, в който предупреждава израелците, включително онези, които са се възстановили от вируса или са били ваксинирани, да се въздържат от пътуване до Украйна, Етиопия, Бразилия, Южна Африка, Индия, Мексико и Турция поради високата заболеваемост от COVID-19.

Изявлението също така отбелязва наличието на будещи тревога варианти на COVID-19 в тези страни и препоръчва на обществеността да избягва всички пътувания извън Израел, ако е възможно.

Израел си осигури милиони дози ваксини на Pfizer/BioNTech за 2022-а

Израел си осигури милиони дози ваксини на Pfizer/BioNTech за 2022-а

В Израел вече около 81 процента от населението над 16-годишна възраст е ваксинирано напълно

След като броят на ваксинираните срещу COVID-19 израелци надхвърли 5 млн. души и страната регистрира по-малко от 100 новозаразени на ден, в неделя правителството отмени задължението да се носи маска на открито.

Междувременно Израел заяви миналата седмица, че ще започне да разрешава ограничено влизане на ваксинирани туристически групи от 23 май.

Завръщането на чужденците, след като Израел беше затворил границите си в началото на пандемията през март 2020 г., ще даде тласък на икономиката на страната, която през 2020 г. се сви с 2,5%, а туристическият сектор беше ударен тежко.

По улиците на Израел може да се ходи без маска от днес

По улиците на Израел може да се ходи без маска от днес

Това обаче не важи за обществените места на закрито

Откакто Израел влезе в първия си локдаун през март 2020 г., хора, които не са граждани на страната - с редки изключения - нямаха право да влизат в страната. В края на януари, като част от третия локдаун, дори на израелски граждани беше забранено да влизат. Това конкретно ограничение обаче беше отменено през март.

Генералният директор на здравното министерство Чези Леви заяви, че неваксинираните чуждестранни работници и студенти от Индия трябва да минават през карантина в държавни карантинни хотели.

Той също така говори за следващата очаквана кампания за ваксинация, като каза, че "тези, които вече са били ваксинирани, ще получат една допълнителна доза, а тези, които не са били ваксинирани, ще получат две".

Той отбеляза също, че не е имало нарастване на заразените след повторното отваряне на училищата през последните седмици.