Министърът на отбраната на Израел обяви, че изследователите в страната са направили "значителен пробив" във връзка с възможно лечение на пациенти с COVID-19, информира "Гардиън".

Нафтали Бенет уточни, че Израелският институт за биологични изследвания (IIBR) е разработил антитела - протеини, които помагат на имунната система да се бори с инфекцията, и които "могат да неутрализират (коронавируса) в телата на носителите".

ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина за Covid-19

ЕК събра 7,4 млрд. евро за ваксина за Covid-19

Цената на бездействието ще е по-висока, както за животите, така и за ресурсите

Бенет е посетил IIBR вчера, където е бил информиран "за значителен пробив в намирането на антидот за коронавируса", се казва в съобщението на неговия кабинет. Лечението вече е било патентовано и IIBR се стреми да го произвежда масово.

Не е ясно какъв е срокът за масово разпространение на лечението или дали трябва да се провеждат изпитания върху животни или хора.

Обявлението на Израел следва подобно проучване на изследователи в Холандия, които заявиха вчера, че са разработили антитяло, което може да убие вируса в лабораторни условия.

Приблизително 100 други изследователски групи по света в момента правят изследвания за ваксини, които биха осигурили имунитет срещу новия коронавирус.

Германия: Може да отнеме години за създаването на ваксина против Covid-19

Германия: Може да отнеме години за създаването на ваксина против Covid-19

Йенс Шпан направи коментара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп излезе с прогноза, че ваксина може да бъде създадена до края на 2020 г.