Жертвите от стихийните бедствия в 12 японски префектури са 15 648. Това съобщиха полицейски представители. 4979 души са изчезнали безследно. Най-много са загиналите в префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, пострадали най-силно при земетресението с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер и последвалото го цунами.

Според японското правителство близо 91 000 души все още живеят в убежища и временни жилища. Властите уверяват, че до октомври ще им бъдат осигурени нормални условия за живот.

Междувременно от компанията-оператор на авариралата централа „Фукушима" ТЕРСО съобщиха, че нивата на радиоактивният цезий и йод във въздуха на Първи реактор са далеч по-малко от очакваното равнище. Това е установено след измервания, направени снощи за пръв път след злополуката в централата. Проби ще бъдат взети и във Втори реактор, за да се определи фактическото състояние на блоковете.

Експертите прогнозираха, че цезият и йодът в реакторния въздух ще са близо хиляда пъти повече, отколкото в сградата. Измерванията в реакторите ще продължат, за да бъдат потвърдени резултатите от първите проби.