Най-малко две тела са били извадени от развалините на туристическата лодка, която потъна в река Дунав в унгарската столица Будапеща през миналия месец.

Водолази са влезли в лодката, след като плаващ кран бавно я издигна на повърхността.

Лодката превозваше южнокорейски туристи, когато беше блъсната от круизен кораб и се преобърна, оставяйки 20 мъртви, а други осем все още се водят изчезнали.

Тялото на 13-и южнокореец открито след бедствието в Дунав в Будапеща

Тялото на 13-и южнокореец открито след бедствието в Дунав в Будапеща

Мъжът е бил открит на 60 км надолу по течението от Будапеща

Опитите за изваждане на плавателния съд от унгарски и южнокорейки екипи бяха възпрепятствани от високото ниво на водите на Дунав.

Кадри от мястото от тази сутрин показаха кабината и горната палуба на лодката да излизат от водата, а след това водолази да провеждат претърсване за жертви, които все още са вътре. Най-малко две тела е било видяно да бъдат изваждани.

Очаква се операцията да отнеме няколко часа. Не е известно колко силен е корпусът на 70-годишната лодка след сблъсъка, посочват експерти по изваждане на потънали плавателни съдове.

Повдигнаха обвинения на капитана, предизвикал инцидента край Будапеща

Повдигнаха обвинения на капитана, предизвикал инцидента край Будапеща

При него загинаха 7 туристи, а други 21 са изчезнали

Круизният кораб Viking Sigyn удари туристическата лодка малко след 21 часа местно време (22 часа българско) на 29 май, докато и двата плавателни съда преминаваха под моста "Маргит".

Седем от 35-те души на борда бяха спасени, а седем тела бяха бързо извадени, но други бяха отнесени от течението или останаха в самата лодка.

Няколко тела бяха намерени през следващите дни, като едно беше извадено от Дунав на повече от 100 км надолу по течението. Известно е, че 19 южнокорейски туристи и унгарец член на екипажа са загинали. Сред изчезналите е унгарският капитан на лодката.

След като напълно бъдат извадени от водата, останките на лодката ще бъдат откарани на сигурно място и проучени от полицията, която започна разследване.

Капитанът на круизния кораб, 64-годишният украинец Юрий С., беше задържан по подозрение за безразсъдно неправомерно поведение, довело до много жертви.