В западната част на Съединените щати са регистрирани температурни рекорди, най-вече в щатите Калифорния и Невада.

Това се случва само седмици след като друга опасна гореща вълна удари Северна Америка и населението в региона преживя най-горещия юни, предава Би Би Си.

Преди дни в националния парк "Долината на смъртта" в Калифорния бе измерена най-високата температура - 54.4 градуса, като подобна жега се очаква и тази неделя.

Американските здравни власти предупреждават да се взимат мерки, предотвратяващи възможни топлинни удари. Националната метеорологична служба препоръчва да се пие много вода и да се стои в стаи с климатик.

Според някои анализатори измерените 54.4 градуса в "Долината на смъртта", регистрирани и през август 2020 г., са най-високата температура, отчетена някога на Земята. Според други - рекордът е 56.7 градуса, като той е бил наблюдаван през 1913 година.

Пожарникари, борещи се с многото пожари в Калифорния и Невада, коментират, че въздухът е толкова сух, че голяма част от водата, изливана от самолетите за потушаване на пламъците, се изпарява, още преди да стигне до земята. В северната част на Невада, близо до границата с Калифорния, населението масово е евакуирано от домовете си, тъй като горските пожари, предизвикани от удари на мълнии, поглъщат с голяма скорост горските масиви в планинската верига Сиера Невада.

Синоптици предупреждават, че рекордът в Лас Вегас от 47.2 градуса, също скоро може да бъде достигнат.

Необичайни жеги в североизточната част на САЩ

Необичайни жеги в североизточната част на САЩ

В Бостън температурата достигна необичайните за сезона 22 градуса по Целзий

Преди дни в Орегон бяха издадени заповеди за евакуация на населението, след като пожар, разпален от силния вятър в Националния парк "Фримонт" погълна 67 квадратни километра, а малко по-късно - обхванатата площ стана 2.5 пъти повече. Пожарът заплашваше да унищожи и електрическите кабели, осигуряващи тока на Калифорния. Местните оператори на електромрежи призоваха клиентите им да пестят електроенергия, като намалят употребата на електроуреди.

В Айдахо губернаторът Брад Литъл обяви извънредно положение и мобилизира щатската Национална гвардия, за да помогне в борбата с пожарите, предизвикани също от мълнии.

Канада също се готвеше за екстремни горещини, въпреки че там не очакват температурни рекорди като в края на миналия месец, когато в село Литън в Британска Колумбия бяха измерени 49.6 градуса - засега най-високата температура в страната.

Тези топлинни рекорди в САЩ и Канада доведоха до увеличаване на внезапните смъртни случаи и на посещенията в болници.

Рекордни горещини в Париж, Германия, Белгия, Холандия и Великобритания

Рекордни горещини в Париж, Германия, Белгия, Холандия и Великобритания

Париж регистрира най-горещия ден в историята си

Според някои експерти изменението на климата ще увеличи така наречените екстремни метеорологични явления, като наблюдаваните температурни рекорди.

Други смятат, че да се обвързва всяка аномалия във времето с глобалното затопляне е прекалено лесно и невинаги много коректно. Трети са убедени, че вълните, потопили в края на юни в невероятни горещини Западна Канада и САЩ, са "практически невъзможни" без климатичните промени.