Рекордно високи температури в по-голямата част от Западна Европа. Това е втората гореща вълна за месец. Пикът е днес, съобщават световни агенции.

Червен код в Северна Франция, Белгия и други държави. Париж регистрира най-горещия ден в историята си. В Германия, Холандия и Белгия се очаква до часове да подобрят рекордите.

Рекордно високи температури в Холандия и Белгия

Рекордно високи температури в Холандия и Белгия

Потсдамският институт за изследване на въздействията на климата съобщи миналия месец, че петте най-горещи лета в Европа от 1500 г. са през XXI век - 2018, 2010, 2003, 2016 и 2002 г.

Météo-France информира, че в 13,42 часа днес във френската столица температурата достигна 41 градуса по Целзий, като се подобрява рекордът от 40.4 градуса по Целзий от юли 1947 г. Очаква се температурата да продължава да се покачва през днешния ден до 42-43 градуса.

В страната рекордът е 46 градуса по Целзий.

Големи жеги има също във френските градове Лил, Руан, Дижон и Страсбург.

Западна Европа се подготвя за нова гореща вълна с рекордни температури

Западна Европа се подготвя за нова гореща вълна с рекордни температури

Метеоролозите прогнозират нови високи температури в редица западноевропейски държави

През 2003 жегите отнеха живота на 15 000 души във Франция. Но днес властите са предприели предпазни мерки. Те очакват температурите да са с 2 градуса по високи от преди 16 г.

Френски медии съобщават, че сряда вечерта "вероятно" е била най-топлата в историята на Франция.

В сряда в Белгия, Германия и Холандия бяха отчетени най-високите температури, но прогнозите са днес да бъдат надминати. Очаква се и във Великобритания живакът на термометъра да се качи до рекордните 38.5 градуса по Целзий.

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Горещата вълна ще връхлети Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания

В сряда в Айндховен в Южна Холандия бяха отчетени 39.3 градуса по Целзий, чупейки рекорда от преди 75 г. Днес в Холандия температурата се качи до 41.7 градуса. В Белгия беше регистриран нов рекорд - 40.2 градуса по Целзий, а в Германия беше подобрен рекордът от 40.3 градуса по Целзий в Бавария през 2015 г., след като метеоролозите отчетоха 40.5 градуса по Целзий в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Световната метеорологична организация предупреждава, че климатичната криза е причина за по-честото възникване на горещи вълни през лятото, като ще започват по-рано и ще бъдат по-интензивни.

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Днес температурите се очаква да достигнат 35 градуса по Целзий

През юни рекордни температури бяха отчетени в Чехия, Словакия, Австрия, Андора, Люксембург, Полша и Германия. Във Франция беше регистрирана температура от 45.9 градуса по Целзий.