Холандия и Белгия отчетоха най-високите температури в историята си в резултат на втората гореща вълна, връхлетяла Европа в рамките на месец, което се свързва от учените с промените в климата, които все по-често ще засягат Стария континент, информират "Гардиън" и АФП.

Холандската метеорологична служба (KNMI) съобщи, че температурата е достигнала 38.8 градуса по Целзий във военновъздушната база "Гилзе-Рийен" до южния град Тилбург в 15,00 часа днес. Предишният рекорд е 38.6 градуса по Целзий през август 1944 г.

Западна Европа се подготвя за нова гореща вълна с рекордни температури

Западна Европа се подготвя за нова гореща вълна с рекордни температури

Метеоролозите прогнозират нови високи температури в редица западноевропейски държави

В Белгия в базата "Клайне Брьогел" живакът на термометъра достигна до 38.9 градуса по Целзий. Рекордът от 38.8 градуса по Целзий през юни 1947 г. е подобрен. Метеоролозите очакват температурите да продължат да се покачват днес и утре.

Съобщава се за опасни жеги във Франция, Белгия, Холандия, Германия и Люксембург. Не се изключват рекорди в Германия и Холандия.

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Горещата вълна ще връхлети Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания

След като в няколко града във Франция бяха подобрени рекордите във вторник, включително в Бордо, където бяха отчетени 41.2 градуса по Целзий, очаква се в четвъртък в Париж да бъде регистриран рекорд от 42 градуса по Целзий. Към момента най-високата температура в столицата е 40.4 градуса по Целзий през юли 1947 г.

Очакват се високи температури и в Амстердам и Брюксел.

През юни рекордни температури бяха отчетени в Чехия, Словакия, Австрия, Андора, Люксембург, Полша и Германия. Във Франция беше регистрирана температура от 45.9 градуса по Целзий.

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Днес температурите се очаква да достигнат 35 градуса по Целзий

Потсдамският институт за изследване на въздействията на климата съобщи миналия месец, че петте най-горещи лета в Европа от 1500 г. са през XXI век - 2018, 2010, 2003, 2016 и 2002 г.