Франция обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий тази седмица - потенциален рекорд за юни, информира Би Би Си.

Днес температурите се очаква да достигнат 35 градуса по Целзий и повече. Метеоролозите прогнозират най-високите температури да бъдат отчетени в четвъртък и петък.

Най-засегната ще е Северна Франция, включително и столицата Париж.

Метеоролозите поясняват, че високата влажност ще допринесе 40 градуса по Целзий да се усеща като 47 градуса по Целзий в столицата.

Германия, Швейцария и Белгия също може да регистрират национален рекорд за юни през следващите дни.

Климатична система над Атлантическия океан създава високо атмосферно налягане над региона, което води до горещ въздух от Северна Африка и Испания, подпомагащо покачването на температурите.

Сравнява се с горещата вълна във Франция през 2003 г., когато бяха отчетени три температурни рекорда, включително 44,1 градуса по Целзий на 12 август. Почти 15 000 души загинаха по време на горещата вълна.

Националната метеорологична служба на Франция, Meteo France, предупреждава, че температурите може и да не паднат до следващия уикенд, дори и през нощта, когато най-ниските температури се очаква да останат над 20 градуса по Целзий на много места.

Службата пояснява, че големите градове са особено уязвими.

Столичните власти обявиха "трето ниво" към плана при екстремни жеги. Четвъртото ниво, последното, никога не е използвано. Част от плана е откриване на 900 "хладни места", където температурите са по-ниски. Става въпрос за паркове, обществени сгради с климатици и други. Парижките власти още оставят отворени през нощта 13 допълнителни парка.

В Испания метеорологичната агенция Aemet прогнозира над 35 градуса по Целзий в по-голямата част на страната, а на места температурите ще надхвърлят над 40 градуса.

В Германия прогнозите са около 35 градуса по Целзий, конкретно в Берлин, Хамбург, Франкфурт и други градове. За четвъртък се очаква 38 градуса по Целзий в Берлин.

Жегата във Великобритания се очаква да образува бури в понеделник и вторник.