Голяма част от Европа очаква необичайно горещо лятно време тази седмица. Горещата вълна ще връхлети Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания, съобщава ДПА.

В Германия официалната метеорологична служба DWD обяви, че температурата ще достигне 38 градуса по Целзий днес като част от горещата вълна "Ула", която ще връхлети страната.

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Днес температурите се очаква да достигнат 35 градуса по Целзий

Метеорологът Сабине Крюгер обясни, че в сряда се очаква рекордно висока температура - 39 градуса по Целзий около Франкфурт и над 40 градуса по Целзий на други места в страната.

Според германската метеорологична служба най-високата температура е отчетена на 7 август 2015 г. в баварския град Китцинген - 40,3 градуса по Целзий.

Източната провинция Бранденбург повиши нивото за риск от горски пожари до последното пето. За същия риск предупреждават и в части на провинциите Долна Саксония и Мекленбург-Предна Померания.

Германия не е единствената европейска страна, която ще бъде връхлетяна от необичайна жега.

Френската метеорологична агенция Meteo France издаде предупреждение за оранжева "гореща вълна", която ще обхване големи части от Централна и Източна Франция. Очаква се температурите да надвишат 40 градуса по Целзий. В Париж градските власти са открили специални места за "прохлада". Плувните басейни ще останат отворени до късно, а също така ще има места с климатици за уязвимите хора.

В Италия сайтът IlMeteo.it предупреждава за "експлозивна жега". Температурата се очаква да се покачи до над 40 градуса по Целзий в северните градове Милано и Болоня, както и на остров Сардиния. Според сайта юни се очаква да бъде най-горещият в историята в някои части на Италия. Пикът се очаква в четвъртък и петък.

В Испания официалната метеорологична агенция AEMET издаде предупреждение за гореща вълна. В Североизточна Испания прогнозата е за 42 градуса по Целзий.

Във Великобритания има "малък шанс" да бъде подобрен рекордът през юни - 35,6 градуса по Целзий. Met Office прогнозира горещо и влажно метеорологично време до края на тази седмица. Издадено е предупреждение за бури в някои региони на страната.

В Австрия прогнозата е температурата да се покачи над 32 градуса.

В Словения и Хърватия очакват 37 градуса по Целзий.

Извън Европа ситуацията в Индия е още по-екстремна, където този месец температурата е между 40 и 50 градуса по Целзий. От средата на юни жегите отнеха живота на 101 души в източния щат Бихар. В други региони на страната са починали 36 души.