Рекордни температури в Южна Франция. Двама души са починали в Испания. Европа е обхваната от гореща вълна през тази седмица, пише "Гардиън".

За днес е обявен червен код в четири департамента в Южна Франция. За първи път мярката покрива толкова голям регион. Температурите могат да надвишат 45 градуса по Целзий в части на Воклюз, Гар, Еро и Буш дю Рон.

Рекордни горещини през периода 2015-2019 г., отчита ООН

Рекордни горещини през периода 2015-2019 г., отчита ООН

Все още е рано да се каже дали горещата вълна в Европа

По-късно бе съобщено, че Франция е регистрирала най-високата температура, откакто се събира такава информация.

Температурата в град Карпантра, департамент Воклюз, достигна 44,3 градуса по Целзий - разбива рекорда от 44,1 градуса по Целзий в Монпелие и Ним от август 2003 г.

От Meteo-France заявяват, че е "много вероятно" рекордът да бъде подобрен отново още днес, тъй като се очаква да продължи покачването на температурата и да надвиши 44 градуса по Целзий.

Малко по-късно АФП съобщи, позовавайки се на Meteo-France, че Франция за първи път е регистрирала температура над 45 градуса по Целзий.

В 15,00 часа местно време в град Вилвией, департамент Гар, бяха измерени 45,1 градуса, съобщи метеорологът Етиен Капикян в "Туитър". 

Извънредни мерки в Европа заради жегите, пътищата се топят

Извънредни мерки в Европа заради жегите, пътищата се топят

Властите предупреждават, че температурите могат да надвишат 40 градуса по Целзий и да достигнат 45 градуса

Стотици училища са затворени. Родителите са призовавани да държат децата си по домовете си, ако е възможно. Отложени са изпити в средните училища за следващата седмица.

В Испания 17-годишно момче почина от слънчев удар в ранните часове на днешния ден, след като не се почувствало добре по време на работа в двор в Кордоба, провинция Андалусия. Той е получил конвулсии, след като скочил в плувен басейн, за да се охлади. Лекарите не са успели да го спасят и момчето починало в болницата.

Втората жертва е 80-годишен мъж, който е починал в четвъртък. Той е починал във Валядолид, вероятно от слънчев удар. Други двама души са хоспитализирани.

Първи жертви на горещата вълна в Европа

Първи жертви на горещата вълна в Европа

Южна Франция е най-засегната от горещата вълна

Днес се очаква температурите в Испания да достигнат 42 градуса по Целзий. В някои региони на страната е обявен червен код, включително Каталуния, Навара и Страната на баските.

Стотици пожарникари в Каталуния се борят с горски пожари.

По-големите градове до френското крайбрежие, такива като Марсилия, където температурите са по-ниски заради морския бриз, са отворили музеите безплатно, за да позволят на хората да се възползват от климатиците.

Други градове се борят с високите нива на замърсяване на въздуха с ограничаване на трафика, включително в Париж, Лион, Марсилия, Страсбург и други.

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Горещата вълна ще връхлети Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че екстремното време вероятно ще зачести в резултат на глобалното затопляне.

В италианския град Минало 72-годишен бездомник е открит мъртъв на Централната гара. Той е починал в резултат на жегата, обявиха местните власти.

В Германия най-малко четирима души са починали в сряда.

В части на Великобритания се очаква гореща събота, като прогнозата за Лондон е 32 градуса по Целзий.