Първи жертви на горещата вълна в Европа. Трима души са починали във Франция от "студен шок" след влизане в морето, съобщават британски медии.

70-годишен мъж е получил сърдечен удар на плажовете в Марсилия в понеделник. На същия ден властите предупредиха за предстояща гореща вълна. Други двама - 62-годишна жена и 75-годишен мъж - са починали в същия регион при подобни обстоятелства, информират местни медии.

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Днес температурите се очаква да достигнат 35 градуса по Целзий

Горещата вълна в Европа е в резултат на климатична система над Атлантическия океан, която създава високо атмосферно налягане над региона, което носи горещ въздух от Северна Африка и Испания, подпомагащо покачването на температурите. Рекордни за юни температури се очакват в Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Дания, Люксембург, Холандия и Швейцария.

Южна Франция е най-засегната от горещата вълна. Метеоролозите очакват към края на работната седмица температурата да се покачи до рекордните 45 градуса по Целзий.

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Горещата вълна ще връхлети Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания

"Студеният шок", известен още като hydrocution, се случва, когато човешкото тяло е подложено на внезапно падане на телесната температура. Случва се, когато човек влезе в ледено студена вода, но също и когато тялото на човек бъде подложено на много високи температури като на плаж и влизане в студена вода. Това води до внезапно свиване на кръвоносните съдове, което директно засяга сърцето. Обикновено това не е фатално, но може да доведе до фатален край при хора със сърдечни проблеми.

Здравните власти съветват постепенно влизане във водата по време на горещини.

Горещата вълна през 2003 г. доведе до смъртта на 70 000 души в Европа и 15 000 само във Франция.