Европейски градове предприемат извънредни мерки за ограничаване на влиянието от историческата гореща вълна на Стария континент, където са отчитани рекордни температури, пише "Гардиън".

Властите предупреждават, че температурите могат да надвишат 40 градуса по Целзий и да достигнат 45 градуса по Целзий в някои региони на континента до събота. Горещата вълна в Европа е в резултат на климатична система над Атлантическия океан, която създава високо атмосферно налягане над региона, което носи горещ въздух от Северна Африка и Испания, подпомагащо покачването на температурите. Рекордни за юни температури се очакват в Австрия, Белгия, Чехия, Франция, Германия, Дания, Люксембург, Холандия и Швейцария.

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Гореща вълна носи над 40 градуса по Целзий във Франция

Днес температурите се очаква да достигнат 35 градуса по Целзий

В Германия, където в сряда бяха отчетени 38,6 градуса по Целзий до границата с Полша, властите наложиха ограничение на скоростта до 120 километра в час на отсечки по магистралата Саксония-Анхалт, след като пътната настилка започна да се топи, докато железопътните релси се деформираха до Рощок на Балтийско море.

В Бранденбург полицията обяви, че е изумена след случай с мъж, който е шофирал гол, и след като охрана предизвика напрежение в Мюнхен с нареждане на група жени да облекат горната част на банските си. Градският съвет ще обсъди промени в законодателството, които позволяват къпане на обществени места без горната част на банските.

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Европа обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий

Горещата вълна ще връхлети Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания

В някои части на Франция училищата се очаква да останат затворени през цялата седмица, докато властите в Париж, Лион, Страсбург и Марсилия забраниха движението на стари автомобили в градските центрове като част от борбата със замърсяването на въздуха. Прогнозите на места във Франция са температурата да достигне 44,1 градуса по Целзий.

В италианския град Милано прогнозата е за 40 градуса. Благотворителни организации подготвят 10 000 бутилки безплатна вода за бездомните и хората в нужда.

В 33 от 50-те провинции на Испания се очакват рекордни температури, които могат да достигнат до 44 градуса по Целзий.

В австрийския град Инсбрук известните каляски с коне са спрени, след като градът отчете 36,7 градуса по Целзий, подобрявайки рекорда от 2012 г., когато беше регистрирана температура от 36,6 градуса по Целзий.

Трима души са починали в Южна Франция в резултат на жегите.

В Полша вътрешното министерство информира, че 90 души са се удавили през този месец при опит да се охладят в езера и реки. В Литва 27 души са загинали при подобни обстоятелства, след като температурата в балтийската страна надскочи 35 градуса по Целзий.

Учени предупреждават, че горещата вълна в Европа през 2019 г. е тясно свързана с климатичните промени и подобни екстремни метеорологични явления ще зачестят през следващите десетилетия.