Министерството на външните работи и посолството на България в Джакарта информираха, че Индонезия е повишила нивото на евентуален риск от изригване на вулкана "Агунг" на най-високата четвърта степен.

Във връзка с това външното ни министерство призовава всички българи, живеещи или пребиваващи към момента на остров Бали, да следят съобщенията на местните медии и да следват стриктно указанията на властите в случай на извънредна ситуация.

Вулканът "Агунг" на о. Бали може да изригне всеки момент

Вулканът "Агунг" на о. Бали може да изригне всеки момент

Евакуираните са вече над 75 000 души

МВнР препоръчва сънародниците ни в Бали да вземат и лични мерки за безопасност, сред които:

Превантивни:

  • Да се уверят, че разполагат с достатъчно питейна вода и хранителни продукти;
  • Да се снабдят с маски срещу прах;
  • Да пазят личните си документи;
  • Да се свържат с туроператора или авиокомпанията си, за да се уверят, че в случай на евакуация ще бъдат транспортирани до безопасно място.
  • Да се уверят, че имат валидна медицинска застраховка, включваща помощ при извънредни ситуации, включително в резултат на вулканична дейност.

При евентуално изригване:

  • Да не излизат на открито и да не отварят прозорци;
  • Да носят чифт диоптрични очила, в случай, че ползват контактни лещи, тъй като вулканичната пепел би могла да създаде риск от инфекции.
100 000 души са евакуирани заради вулкана на о. Бали

100 000 души са евакуирани заради вулкана на о. Бали

Агунг е пред изригване

Министерството на външните работи и посолството ни в Джакарта призовават и всички български граждани на острова да се регистрират на сайта на министерството в рубриката "Пътувам за". Там сънародниците ни трябва да предоставят и мобилен телефон, имейл и точен адрес на местопребиваване на остров Бали, за да може консулските ни власти да окажат своевременна помощ при нужда.

В случай на нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Джакарта на тел. +62 21 390 4048, а при извънредна ситуация и в извънработно време - на денонощния дежурен телефон +62 811 932 200.