Вулканът Агунг е в "критичен етап", съобщи ДПА.

По информация на говорителя на Националната агенция за управление при бедствията в Индонезия Сутопо Нугуро сеизмичните вълнения и трепети от вулкана се усилват, което показвало, че магмата във вулкана се приближава до повърхността. За няколко дни в района на вулкана са били регистрирани над 300 труса.

"Шансовете за изригване са високи, но не можем да кажем точно кога", допълни Нугуро. По думите му вулканът може да изригне всеки момент.

Повече от 35 000 евакуирани заради вулкана на о. Бали

Повече от 35 000 евакуирани заради вулкана на о. Бали

Индонезия обяви по-рано най-високата степен за опасност от изригване

Припомняме, вчера от домовете си в Бали бяха евакуирани 35 000 души. Към момента хората, напуснали домовете си, са вече над 75 000, съобщава АП, позовавайки се на местната агенция по бедствията.

Припомняме и че в петък, 22 септември, правителството в Индонезия обяви най-високата сретен на бедствена опасност и ниво на предупреждение - червен сигнал. Всички живеещи около вулкана бяха призовани да се евакуират.

Вулканът Агунг на о. Бали е пред изригване

Вулканът Агунг на о. Бали е пред изригване

Евакуация на всички от 9-километровата зона около вулкана...

Хората се настаняват във временни центрове, правителствени сгради, спортни зали и палатки на открити полета. Някои хора отиват временно при роднини. Към евакуираните е насочена хуманитарна помощ.

Въпреки голямата опасност обаче има и хора, които отказват да напуснат домовете си. Много от местните се притесняват за имуществото си. Животновъдите в района се страхуват някой да не открадне добитъка им.

Снимка 314456

Източник: EPA/БГНЕС