Канада е изправена пред тежка ситуация с горски пожари през идните месеци. За предупредиха власти в понеделник, след като огромни участъци от гори и тревни площи бяха опожарени, съобщава АФП.

Около 26 000 души остават разселени поради пожари в момента, като около 120 000 се евакуираха през последния месец.

От най-западната част на Британска Колумбия до Нова Скотия на източното крайбрежие досега са изгорели около 3,3 милиона хектара.

Овладян е силният горски пожар в Канада

Овладян е силният горски пожар в Канада

Канадски военни и пожарникари от други държави помагат

"Това може да е особено тежък сезон на горски пожари през цялото лято", каза премиерът Джъстин Трюдо на пресконференция. Длъжностни лица посочиха особено горещи и сухи условия през последните месеци, които се очаква да продължат през август.

Министърът за готовност при извънредни ситуации Бил Блеър каза, че страната е преживяла някои от най-тежките пожари, наблюдавани някога в Канада и трябва да се подготви за продължаваща по-висока от нормалната пожарна активност.

Пожарите вече са изгорили 10 пъти повече от историческата средна площ. Всяка провинция и територия ще трябва да бъде в повишена готовност през този сезон на горски пожари.

В момента в Канада горят 413 горски пожара, включително 249 са обявени за извън контрол. Три провинции - Албърта, Нова Скотия и Квебек - поискаха федерална помощ.

Още 10 000 евакуирани заради пожарите в Канада

Още 10 000 евакуирани заради пожарите в Канада

Бедствието настъпва и засяга и съседните държави

Около 1000 пожарникари от Австралия, Франция, Мексико, Нова Зеландия, Южна Африка и Съединените щати пристигнаха, за да подпомогнат усилията за гасене на пожара на канадските си колеги.

През последните години Канада беше многократно засегната от екстремни климатични условия, чиято интензивност и честота се увеличиха поради глобалното затопляне.