Международната агенция по енергетика (МАЕ) обяви, че блокадите в отговор на пандемията от новия коронавирус (COVID-19) ще доведат до намаление на глобалните емисии с рекордните 8 процента - най-големия спад в историята (откакто се събират надеждни данни по въпроса), съобщава "Гардиън".

Но очевидно има и негативна страна в тази положителна новина. Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол добавя: "Като се има предвид броят на починалите и икономическата травма... този исторически спад на глобалните емисии изобщо не е повод за радост."

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

Жизненоважна цел за предотвратяване на катастрофални климатични промени

Въздействието на пандемията ще бъде толкова значително, че възобновяемата електроенергия ще бъде единственият достатъчно устойчив източник, който ще оцелее, допълват от МАЕ.

Международната агенция по енергетика заяви, че пандемията от COVID-19 ще ликвидира търсенето на изкопаеми горива, като предизвика срив в търсенето на енергия, седем пъти по-голям от спада, причинен от световната финансова криза.

В доклад на МАЕ се посочва, че най-сериозният спад в търсенето на енергия след Втората световна война ще предизвика спад на потреблението на нефт, газ и въглища в света за десетилетия напред, докато възобновяемата енергия продължава да бележи ръст.

Пандемията доведе до най-големия спад на въглеродните емисии от ВСВ

Пандемията доведе до най-големия спад на въглеродните емисии от ВСВ

Пресметнахме, че ще има 6% спад на въглеродните емисии тази година

Постоянното нарастване на възобновяемата енергия в съчетание със срива в търсенето на изкопаеми горива означава, че чистата електроенергия ще играе най-голямата си роля в световната енергийна система през тази година и ще помогне за заличаване на ръста на глобалните въглеродни емисии от десетилетие насам.