Шестдесет и шест страни са изразили намерението си да постигнат нетни нулеви емисии на въглероден диоксид (CO2) до 2050 г. Това обявиха от Организацията на обединените нации (ООН), което се разглежда като жизненоважна цел за предотвратяването на катастрофални климатични промени в дългосрочен план, предаде "Франс прес".

"66 правителства се присъединиха от 10 региона, 102 големи града, 93 компании и 12 инвеститори - всички се ангажират с нетни нулеви емисии на CO2 до 2050 г.", посочиха в изявление от кабинета на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Милиони съмишленици събраха протестите срещу климатичните промени по света

Милиони съмишленици събраха протестите срещу климатичните промени по света

В България също се проведе демонстрация

"Извънредното положение по отношение на климата е състезание, което губим, но това е състезание, което можем да спечелим", подчертава Гутериш.

Около 60 държавни и правителствени ръководители се събраха в Ню Йорк за срещата за климата, организирана от ООН, чиято цел е да се даде нов живот на срещащото спънки Парижко споразумение за климата от 2015 г., което става във време, когато човечеството изхвърля повече газове с парников ефект в атмосферата, отколкото в което и да е друго време в историята.

Над 30 държавни ръководители с апел за по-сериозни действия за климата

Над 30 държавни ръководители с апел за по-сериозни действия за климата

Апелът е иницииран от Александър ван дер Белен

Гутериш настоя по време на срещата пред държавните и правителствените ръководители от целия свят, че е тяхно задължение да спрат климатичната криза

"Ако не променим спешно нашия начин на живот, излагаме на риск самия живот", подчертал Гутериш, допълвайки, че е поискал от лидерите да дойдат на срещата "не с хубави речи, а с конкретни действия" за отказ от изкопаемите горива и за забавяне на покачването на температурите по света.

ООН изчислява, че светът трябва да увеличи с пет пъти настоящите си усилия, за да ограничи климатичните промени до нивата, предписани от науката - покачване максимум с 1,5 градуса по Целзий до 2100 г., за да се избегне ескалиране на щетите от климата. Държавите обявиха ангажименти за ограничаване на въглеродните емисии съгласно Парижкото споразумение и сега се очаква да актуализират своите "национални определени приноси" до 2020 г.

Правителството на Меркел постигна договорка за климата след маратонски преговори

Правителството на Меркел постигна договорка за климата след маратонски преговори

Планът ще определи посоката на най-голямата икономика в Европа за следващите десетилетия