Правителството на канцлера Ангела Меркел постигна договорка относно мащабен план за защита на климата в Германия, обяви източник от коалиционното правителство, цитиран от "Франс прес".

Това стана след маратонските среднощни преговори, продължили повече от 18 часа.

"Има споразумение с много мерки и механизъм за ежегоден мониторинг" за постигане на целите в областта на климата, уточни правителственият източник.

Това става на фона на провеждащите се по целия свят протести на активисти, настояващи за действия срещу климатичните промени.

Милиони хора участват в най-големите протести в историята за борба с климатичните промени

Милиони хора участват в най-големите протести в историята за борба с климатичните промени

Първите протести се проведоха в Австралия, където 300 000 души се събраха

Планът ще определи посоката на най-голямата икономика в Европа за следващите десетилетия.

За плана, който обхваща редица мерки от справяне с парниковите емисии в енергийния и индустриалния сектор, до стимули за електрически превозни средства с нулеви емисии и обществен транспорт, ще бъдат дадени подробности по време на пресконференция на Меркел и финансовия министър Олаф Шолц по-късно днес.

Друг източник е уточнил, че пакетът за борба с климатичните промени ще е в размер от 50 млрд. евро до 2023 г. и ще бъде финансиран без нов дълг.

Резултатът изглежда компромис между желанието на консерваторите за схема за търговия с емисии, която подкрепя иновациите в германските корпорации, и желанието на социалдемократите за въглероден данък, който би подкрепил най-силно засегнатите от разходите за зеления преход.

Планът включва и мерки за подпомагане на домакинствата да платят за отказа от използването на замърсяващата нафта за отопление, което остава често срещано в голяма част от Западна Германия.

Докато политиците излизаха със зачервени очи от преговорите, в цяла Германия протестиращи излязоха по улиците с цветни плакати и транспаранти с лозунги като "Да направим тропическите гори отново велики" или "Искам гореща любовна среща, а не гореща планета".

В най-голямата международна вълна от климатичните стачки "Петъци за бъдеще" досега, започната от шведската тийнейджърка Грета Тунберг, основен мост в центъра на Берлин беше блокиран от демонстранти, докато във финансовата столица Франкфурт се провеждат протестни демонстрации.

След две горещи лета и хиляди младежи, които се присъединяват към училищните стачки седмица след седмица, климатът излезе на челна позиция в политическия дневен ред в най-голямата икономика на Европейския съюз.

За коалиционното правителство на Меркел залозите също се увеличават.

След като икономиката вече се насочи към рецесия през третото тримесечие, балансирането на интересите на нейните решаващи експортни отрасли, като същевременно не отчуждава младите избиратели с техните зелени искания, се оказа трудно постижим баланс.

Берлин: Германия не e изправена пред ясно изразена рецесия, но няма признаци за подобряване

Берлин: Германия не e изправена пред ясно изразена рецесия, но няма признаци за подобряване

Германската икономика се сви с 0,1% през април-юни на тримесечна база

Най-голямата икономика на ЕС ще пропусне целите за климата за следващата година, но се ангажира да постигне целта за 2030 г. за 55-процентово намаляване на емисиите на парникови газове от нивата от 1990 г.

Експортният гигант Германия отговаря за около два процента от световните емисии на парникови газове, заради които се загрява атмосферата на Земята, топят се ледените покривки, повишава се морското равнище и се увеличават екстремните метеорологични събития.

Меркел, която е учен по професия, някога беше известна като "климатичния канцлер", след като тя даде тласък на прехода към зелена енергия, който значително увеличи чистите възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия.

Страните от Г-20 утроили субсидиите за енергия от въглища въпреки климатичната криза

Страните от Г-20 утроили субсидиите за енергия от въглища въпреки климатичната криза

Въпреки че преди 10 години обещаха да премахнат всички субсидии

Голяма част от този напредък обаче беше ерозиран от по-голяма зависимост от мръсните въглища, отчасти заради компенсиране на постепенния отказ от ядрената енергия до 2022 г. след бедствието във Фукушима през 2011 г.

Правителството на Меркел тази година обяви изоставяне на въглищата до 2038 г., но се сблъсква с местна опозиция от минните области, особено в бившия комунистически изток, където крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" трупа електорална подкрепа, експлоатирайки страховете на местните хора от загуба на работни места.

Лудата по автомобилите Германия също така изостава много в транспортния сектор, където обгрижваните от държавата автомобилни гиганти "Фолксваген", "Даймлер" и BMW отдавна са се съсредоточили повече върху харчещите много гориво джипове в сравнение с хибридните или електрическите автомобили с нулеви емисии.

Имайки предвид 800 000 работни места, свързани с автомобилния сектор, правителството на Меркел също така е предпазливо, че нови екологични данъци могат да дадат началото на антиправителствени протести тип "жълтите жилетки", разразили се в съседна Франция.

Но младите предупреждават, че забавянето на действията не е вариант, наричайки заплахата екзистенциална и с пагубни последствия върху техния живот.

В Германия предложиха да спрат въглищата от 2038 г.

В Германия предложиха да спрат въглищата от 2038 г.

Планът също предвижда отпускане на милиарди евро държавна помощ