Най-голямата икономика в Европа не е изправена пред по-голям спад или ясно изразена рецесия, след като се сви през второто тримесечие, но няма признаци да се обърнат нещата. Това обяви Министерството на икономиката на Германия, цитирано от "Ройтерс".

Германската икономика се сви с 0,1% през април-юни на тримесечна база и някои данни показват, че икономиката може да изпадне в рецесия заради очакван спад през юли-септември.

Германия изпада в рецесия

Германия изпада в рецесия

Ifo намали прогнозата за икономическия ръст тази година до 0,5 на сто от 0,6%

Икономистите най-общо определят техническа рецесия, когато икономиката на страна отчете спад две последователни тримесечия. Тази седмица няколко институции обявиха, че икономиката на Германия ще изпадне в рецесия през третото тримесечие.

"Германската икономика преминава през слаба фаза", се казва в месечен доклад на министерството.

"По-голям спад или ясно изразена рецесия не се очакват в момента", допълва се в доклада и се пояснява, че на този етап икономиката няма да се подобри.

Германската икономика отслабва предимно заради зависимостта си от износа, частично засегнат от търговските конфликти и несигурността около Брекзит.

Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са готови

Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са готови

Силата им е ограничена без помощта на фискалните власти

Министерството отбеляза още, че има спад на износа, но потреблението забележимо поддържа икономиката.

Докато строителният сектор се справя добре, индустриалният и енергийният сектор отчитат слабост, пояснява ведомството.

По-рано тази седмица финансовият министър Олаф Шолц заяви пред депутатите, че Германия е готова да налее "много, много милиарди евро" в икономиката, за да предотврати забавяне на растежа. Шолц каза още, че страната трябва да приеме смели мерки в борбата с климатичните промени преди да стане късно.