Рискът от глобална рецесия нараства, а централните банки не са готови. Силата им е ограничена без помощта на фискалните власти.10 години след като Федералният резерв работи заедно с Европейската централна банка и Банката на Япония, за да върне световната икономика от ръба, тяхната способност да предотвратят следващия спад е ограничена, пише "Ню Йорк Таймс".

Дали световните централни банки са готови да се борят с друг спад е все по-малко хипотетичен въпрос, тъй като световната икономика показва признаци на напрежение. Шансовете САЩ да влязат в рецесия до следващата година са нараснали, тъй като производството намалява и търговската несигурност продължава. В Германия процентът на безработица е по-висок, а промишленото производство се забавя. В Япония слабата продуктивност и намаляващият износ повишават уязвимостта.

Рецесията далеч не е неизбежна - особено толкова дълбока и болезнена, колкото и последната. Но капацитетът за решителен отговор, който предотврати още по-лош резултат през 2008 г. е ограничен. Тогава централните банки намаляваха лихвите, купуваха облигации, удължаваха правителствената подкрепа за финансови продукти, отпускаха пари на банки и в някои случаи координираха правителствените власти, за да се уверят, че спасителните им пакети не работят за кръстосани цели. Бе безпрецедентен период за експериментиране, който спаси икономиките.

Днес обаче лихвените проценти остават под нулата в Япония и Европа. Те са ниски по исторически стандарти в Съединените щати, оставяйки по-малко място за намаляване в условията на спад. Повечето централни банки все още държат огромни суми от облигации и други ценни книжа, които са закупили, за да подкрепят икономиките си за последен път, което би могло да затрудни още повече купуването и да намали ефектите му.

ЕЦБ се нуждае от ракетен учен, а не от рок звезда

ЕЦБ се нуждае от ракетен учен, а не от рок звезда

Това предупреждава колумнистът на "Политико" Пол Тейлър след вчерашното решение на евролидерите

Паричната политика също губи доверие. Основните централни банки не успяха да постигнат целта си за 2% инфлация по време на тази експанзия, като повишиха риска цените да се плъзнат опасно ниско към следващ спад. И докато обещанията за по-ниски лихвени проценти са основен източник на стимули през последните години, тези обещания могат да загубят част от силата си в свят, в който инвеститорите вече очакват постоянно ниски нива.

Тези ограничения са особено обезпокоителни във време, когато правителствата показват слабо желание за съвместна работа, за да компенсират глобалното забавяне. Съединените щати и Европа са в търговски спор, който последва решението на президента Тръмп да наложи мита върху стомана и алуминий и заплахата му да обложи с данъци германските и другите европейски автомобили. Тръмп критикува Европейската централна банка за предприемането на стъпки за защита на икономиката на еврозоната, като я обвинява, че се опитва да отслаби еврото и да постави Америка в неизгодно положение.

Миналата седмица Тръмп посочи, че централните банки са в нещо като надпревара във въоръжаването, заявявайки, че Китай и Европа манипулират валутите си, за да спечелят предимство пред Съединените щати и че Фед трябва да започне да прави същото.

Тръмп обвини Китай и Европа във валутна манипулация

Тръмп обвини Китай и Европа във валутна манипулация

Ние трябва да отговорим на техните валутни мерки или да продължим да бъдем глупаци

Служители на централната банка настояват, че са готови да действат агресивно, ако избухне нова рецесия. ЕЦБ показва готовност да стимулира еврозоната и Фед сигнализира, че скоро може да намали лихвените проценти, за да се опита да изпревари нарастващите рискове в Съединените щати.

Но икономистите по целия свят твърдят, че централните банки вече не могат да бъдат същите спасители, както миналият път. Тази реалност се сблъсква с политическите ограничения в Съединените щати и Европа, където законодателите може да се окажат неспособни (или не желаят) бързо да осигурят скъпи пакети за стимулиране.

"Фискалната политика трябва да играе много по-активна роля, а все още не е подготвена", заяви миналия месец Оливие Бланшар, бивш главен икономист на Международния валутен фонд, на централен банков форум в Синтра, Португалия.

Когато става въпрос за парична политика, "със сигурност няма достатъчно място, за да отговорим на рецесия", допълни той.

Кристин Лагард, която бе номинирана за наследник на Марио Драги като ръководител на Европейската централна банка и понастоящем оглавява Международния валутен фонд, предупреди, че централните банки вероятно ще бъдат основната линия на отбрана с фискални ограничения.

"Големият държавен дълг и ниските лихвени проценти оставят много страни с ограничена възможност за маневриране", обясни Лагард през юни. Тя добави, че в условията на спад, държавите ще трябва да използват икономическите си инструменти заедно, като "решаващи парични облекчения и фискални стимули, където е възможно".

Глобалният икономически растеж се върна след дълбоката рецесия и в началото на 2018 г. започна координирана международна експанзия. Но напредъкът показа пукнатини през последните месеци, като търговските потоци спаднаха и производствените индекси се изтеглиха от Азия към Европа.

The Economist посочи 10-те основни риска пред световната икономика през 2019 г.

The Economist посочи 10-те основни риска пред световната икономика през 2019 г.

Най-сериозната заплаха е конфликтът между САЩ и Китай

Икономистът на "Морган Стенли" Четан Ахия изчислява, че ако търговската война на Тръмп с Китай не бъде разрешена и администрацията изпълни своите заплахи за повишаване на митата, растежът може да падне достатъчно и бързо да "се окажем в глобална рецесия". Рисковете изглежда са се понижили малко след неотдавнашната среща на Г-20, където Тръмп спря ескалацията с митата и възобнови търговските преговори с Китай.

Но несигурността продължава. Тези преговори могат отново да се провалят, което ще доведе до допълнителни данъци върху вноса. И извън търговските войни на Америка заплахата от хаотичен Брекзит и продължаващото забавяне в Китай представляват допълнителни рискове за международната дейност.

Тези фактори накараха Драги да сигнализира през юни, че централната банка планира да съживи стимулиращите мерки, които е използвала по време на дълговата криза в еврозоната.

Докато Драги настоява, че банката все още има "значителна свобода", за да купува облигации като начин за осигурява пари в икономиката, някои анализатори смятат, че той действа превантивно, защото знае, че капацитетът на централната банка е ограничен. По-добре да се използват ограничените ресурси на банката сега, когато те все още могат да направят нещо добро.

В Съединените щати Федералният резерв също обмисля да действа по-рано, отколкото по-късно, тъй като се опитва да прецени дали е оправдано намаляването на лихвените проценти. Нови проучвния показват, че бързото и решително действие може да бъде най-добрата защита на централната банка.

Федералният резерв е в сравнително добра форма, защото достигна най-ниските си нива от 2,25 до 2,5%. "Ниските лихвени проценти наистина са предизвикателство за съществуващите инструменти на централните банки", коментира Джером Пауълказа в Ню Йорк миналия месец.

Представители на ФЕД заявяват, че са готови да съживят широкомащабни програми за закупуване на облигации, за да стимулират икономическата активност, когато настъпи следващият спад. Централната банка също планира нови политически подходи, които биха оставили по-ниски лихвени проценти за по-дълъг период след спад. Последните изследвания показват, че подобни политики биха били полезни - макар и в някои случаи малко - поне след рецесията през 2008 г.

Според Япония, само желание за действие не гарантира успех. Харухико Курода, ръководител на Банката на Япония спря всички ограничения, за да възобнови икономиката на страната, като намали лихвените нива до отрицателна територия и закупи държавен дълг и акции в опит да укрепи пазарите и да засили доверието. Правителството помогна, харчейки с готовност, за да стимулира търсенето.

Въпреки всички тези усилия, инфлацията остава под целите на Япония, което е лоша новина, тъй като увеличава риска от пълна дефлация, ако растежът отслабне. Вече не е ясно, доколко Курода има място за действие, ако се появи сериозен спад, според Макото Хара, автор на книга за централната банка на Япония.

Централните банки в големите икономики са в занижени позиции, тъй като устойчивият растеж, инфлацията и лихвените проценти са спаднали, тенденции, които се дължат на дългогодишните структурни сили в икономиката, включително застаряващото население и отслабването на производителността.

Управителят на БНБ: Финансовата криза наложи нови задачи на централните банки

Управителят на БНБ: Финансовата криза наложи нови задачи на централните банки

България е във възходящата фаза на натрупване на цикличен риск

В Съединените щати, Congressional Budget Office вижда увеличение на брутния вътрешен продукт, като се изравнява с близо 2%. Международният валутен фонд оценява, че производителността би могла да се срине както в развиващите се пазари, така и в развитите икономики.

Това съвпада с фискалните ограничения по целия свят, тъй като правителствата се опитват да овладеят разходите и да избегнат задълбочаване на дълговете.

Американските политици сдържаха правителствените разходи след рецесията през 2008 г., дори когато безработицата остана висока и растежът бе малък. 

Бюджетният дефицит на Америка е на път да надмине 1 трилион долара тази година, а някои законодатели вече търсят начини да намалят, а не да увеличат федералните разходи.

Лидерите на централните банки все повече предупреждават, че тяхната сила ще бъде ограничена без помощта на фискалните власти.

"Паричната политика ще продължи да върши работата си, независимо какво ще се случи с фискалния капацитет", обясни Драги, само няколко дни след като европейските лидери не успяха да създадат механизъм за съвместно предоставяне на стимули, когато е необходимо. Но помощта от правителствата "ще върши същата работа по-бързо и с по-малко странични ефекти".

Пауъл повтори същото, като ехо миналия месец. Не е добре парична политика да е основният играч, определено не трябва да е и единственият играч, обясни той.

Световната банка предупреждава за черни облаци над световната икономика

Световната банка предупреждава за черни облаци над световната икономика

Брекзит без сделка ще нанесе значителни икономически щети на Източна Европа