Влиятелното списание The Economist посочи 10-те основни риска пред световната икономика през 2019 г.

Според експертите като най-сериозни заплахи са прерастването на конфликта между САЩ и Китай в пълномащабна търговска война, а също така възможно изпадане на американската икономика в рецесия.

Експерти на британското списание смятат, че състоянието на световната икономика се влошава. През 2019 г. темпът на икономически растеж ще се забави до 2,8% (2,9% през 2018 г.), а през 2020 г. - до 2,6 на сто.

Най-сериозната заплаха за световната икономика се посочва търговската война между САЩ и Китай. Експертите предупреждават, че при подобен сценарий ще настъпят крайно тежки последствия за световната икономика. Експертите отбелязват, че течащите преговори между Пекин и Вашингтон носят надежда за сключване на споразумение, което може да позволи избягване ескалация на конфликта.

Като втората най-сериозна заплаха се посочва евентуална икономическа рецесия в САЩ. Темпът на растеж на страната може да падне до 2,3 на сто през 2019 г., а през 2020 г. - 1,5 на сто. Експертите предупреждават, че спадът може сериозно да засегне финансовия сектор на САЩ.

Експертите на списанието отбелязват, че през 2018 г. икономиките на много развиващи се държави пострадаха от валутни кризи, а през 2019 г. ситуацията може да се влоши. Това може да се случи в резултат на ескалиране на търговската война между САЩ и Китай и отдръпването на чуждестранни инвеститори да доведе до прерастване на валутните кризи в Аржентина и Турция в пълномащабни банкови кризи.

Като друг основен риск се посочва начало на продължителна икономическа криза в Китай.

Останалите основни заплахи за световната икономика са: рязък скок на цената на петрола в резултат възникване на дефицит на доставките; начало на военни действия в Южнокитайско море; нанасяне на сериозна вреда върху голяма част от интернет пространството в резултат на кибератака; начало на военни действия на Корейския полуостров; Брекзит без споразумение и начало на банкова криза в Италия заради политическа и финансова нестабилност.