Световната банка предупреждава за нарастващите рискове или това, което тя нарича "черни облаци над световната икономика", съобщава БиБиСи.

В годишната си оценка за глобалните перспективи Банката прогнозира продължаване, макар и малко по-бавно, на ръст през тази и следващата година. Прогнозата на банката за световната икономика е разширяването през тази година с 2,9% и 2,8% през 2020 година.

Със сигурност има някои добри новини в този доклад. Докато световната икономика се забавя, икономистите на Банката наричат ​​това "меко кацане", като забавянето започна в средата на миналата година и досега е "подредено".

Прогнозираното забавяне се фокусира върху богатите страни, особено САЩ, въпреки че според прогнозите на Банката тя ще продължи да се развива по-бързо от еврозоната или от Япония.

Забавянето на САЩ е резултат от намаляващото въздействие на данъчните намаления на президента Тръмп и до 2021 г. неговият ръст ще бъде почти наполовина - до 1,6% в сравнение с 2,9% през миналата година.

От друга страна, растежът на нововъзникващите пазари и развиващите се икономики вероятно ще се ускори, въпреки продължаващото охлаждане в Китай - процес, който започна в началото на десетилетието.

До 2021 г. растежът в Китай се очаква да бъде 6%, което все още е доста силно, но това е забележителна промяна в икономиката, която се е увеличаваше средно с 10% годишно между 1980 и 2010 г.

Франциска Онсорге, икономист от Световната банка и водещ автор на доклада, коментира пред БиБиСи: "В Китай е разработена политика, много преднамерено забавяне към по-стабилен дългосрочен растеж".

Банката смята, че това е вероятното представяне на световната икономика през следващите няколко години. Но има рискове, които означават, че не се справя толкова добре.

Това е отразено в заглавието на тазгодишния доклад: "Черни облаци". Международната търговия вече отслабва и конфликтът в търговията, особено между САЩ и Китай, е един от основните рискове.

Това са двете най-големи национални икономики на планетата. Банката е изчислила, че 2,5% от световната търговия е засегната от новите мита - търговските данъци - които бяха наложени миналата година, и би било двойно, ако бяха приложени допълнителните мита, които бяха обсъждани.

Рискът остава висок, това може да влоши икономическата активност в тези две големи икономики. По-бавният растеж в Китай е проблем за развиващите се страни, които изнасят промишлени стоки, енергия и метали, тъй като Китай е огромен купувач на тези продукти.

САЩ и Китай представляват 20% от световната търговия и 40% от световния БВП. Ако икономиките им бъдат ударени, "това е нещо, което се усеща навсякъде по света".

Банката не очаква рецесия в тези икономики, но е възможно и ако се случи, рискът от глобална рецесия ще се увеличи рязко. В миналото, рискът от глобална рецесия през всяка една година е 7%, но ако в САЩ има спад, вероятността стига до 50%.

Финансовите пазари също представляват риск. Шансовете за хаотично развитие са се увеличили. Ако лихвените проценти отново се увеличат в САЩ или ако доларът се покачи рязко, това може да окаже въздействие върху нововъзникващите и развиващите се икономики.

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Еврозоната и ЕЦБ - системна бомба със закъснител

Навлезли са в опасна кризисна зона

Брекзит се появява в оценката на Банката като възможен риск за страни, които са особено зависими от продажбите в Европа. Ако излизането на Обединеното кралство се осъществи без никакво съгласие, има шанс за значителни икономически щети както за Обединеното кралство, така и за ЕС, които биха могли да засегнат държавите от Източна Европа и Северна Африка, които са тясно свързани с Европа.

И дори в централната, сравнително оптимистична картина на Банката, има някои депресиращи перспективи за части от развиващия се свят.

За около една трета от засегнатите страни растежът на глава от населението няма да бъде достатъчен, за да възобнови това, което докладът нарича "догонване" на развитите страни, стесняване на разликата между жизнения стандарт.

В Африка на юг от Сахара растежът на глава от населението вероятно ще бъде по-малко от 1%, което е недостатъчно за постигане на значителен напредък в намаляването на бедността.

Световната банка влошава прогнозата за растежа на руската икономика. Руската икономика през 2019 г. ще нарасне с 1,5%, според актуализирана прогноза на Световната банка. Преди това експертите на финансовите институции очакваха ръстът на БВП на Русия да нарасне с 1,8% тази година.

В същото време, според оценките, през 2018 г. руската икономика е нараснала с 1,6%, а не с 1,5%, както се предполагаше през юни. През 2020 г. и 2021 г. икономистите очакват, че БВП на Русия ще нарасне с 1,8%.

"Тъй като икономическите и финансовите трудности в развиващите се страни се засилват, настоящият напредък в намаляването на бедността в света може да бъде под въпрос. За да се запази динамиката на развитието, страните трябва да инвестират в хора, да насърчават приобщаващ растеж и да изграждат устойчиви общества", коментира изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

BBC: Кристалина Георгиева поема пост, който традиционно се заема от американци

BBC: Кристалина Георгиева поема пост, който традиционно се заема от американци

Временно ще оглави Световната банка…