Управлението на централна банка е ракетна наука. Ако не се действа точно, последствията могат да бъдат трагични. Евролидерите поемат голям риск с решението си да доверят лидерството на Европейската централна банка (ЕЦБ) на Кристин Лагард, политическа рок звезда, която няма икономически тренинг и практически опит във валутната политика.

Това предупреждава колумнистът на "Политико" Пол Тейлър след вчерашното решение на евролидерите да издигнат кандидатурата на Лагард за шеф на Европейската централна банка.

Лагард, в момента е директор на Международния валутен фонд, има много умения. Бивш международен адвокат, тя също е изкусен политически играч, който умее да говори пред медиите. Тя има доверието на световните лидери от Берлин до Пекин и Буенос Айрес.

Според Тейлър с номинирането на бившия френски министър за наследник на италианеца Марио Драги - смелият председател на Европейската централна банка, който спаси европейската икономика през 2012 г. с обещание, че "ще направи всичко необходимо за запазване на еврото" - евролидерите решиха, че те не се нуждаят от банкер, който да ръководи централната им банка.

Основната причина защо номинираха Лагард, вместо опитния гуверньор на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало, изглежда е свързана с равенството на половете, смята Тейлър.

Това представлява сериозен риск в период, в който икономическият растеж се забавя, инфлацията остава упорито под целта на ЕЦБ от близо 2%, основните лихви са заседнали на нула, а ЕЦБ бързо изчерпва програмата за изкупуване на държавни облигации за стимулиране на икономиката.

Следващият председател на ЕЦБ може да се наложи да гаси пожари само няколко дни след встъпването си в длъжност на 1 ноември, ако започнатата от президента на САЩ световна търговска война бъде отприщена, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение и ако сблъсъкът между Италия и Брюксел за бюджета се засили.

Изненадващият избор на 64-годишната Лагард е част от френско-германски компромис, който включва номинацията на 60-годишната Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

За първи път креслото шеф на ЕЦБ беше част от пазарлъците за топ постовете в ЕС, макар че банката трябва да бъде независима от политиката. Освен това Лагард е второто назначение на политик, който заменя макроикономически експерт, след като икономическият министър на Испания Луис де Гиндос замени заместник-председателя на ЕЦБ Витор Констанцио през 2018 г.