Милиони хора по света се очаква да вземат участие в най-големия протест в историята за защита на околната среда, пише "Гардиън".

Първите протести се проведоха в Австралия, където 300 000 души се събраха, за да се обявят за борба с климатичните промени. В страната са организирани над 100 събития.

Във Великобритания деца и млади хора от цялата страна ще бъдат подкрепени от стотици хиляди работници. Училищните стачки са инициирани от активиста Грета Тунберг, която започна демонстрации пред шведския парламент.

Първите мащабни протести от днешната "глобална климатична стачка" се проведоха в Сидни и Канбера. Демонстрантите призоваха лидерите на Австралия, най-големият износител на въглища и втечнен природен газ в света, да предприемат по-драстични мерки за намаляване на емисиите на парникови газове.

Грета Тунберг към Конгреса на САЩ за климата: "Не действате достатъчно усърдно"

Грета Тунберг към Конгреса на САЩ за климата: "Не действате достатъчно усърдно"

"Не ни канете тук, само за да ни кажете колко вдъхновяващи сме, без всъщност да правите каквото и да е по въпроса"

Подобни протести са планирани в целия свят. 800 събития ще бъдат организирани в САЩ и 400 в Германия.

Демонстрациите са организирани преди среща за климата в ООН през следващата седмица, която е под егидата на генералния секретар Антониу Гутериш. На нея държавите ще бъдат призовани да предприемат действия за защита на околната среда. Много по-радикални мерки са необходими по света, за да се предотврати покачване на температурата над 1,5 или 2 градуса по Целзий, за да се избегне най-лошият сценарий.

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Водещи учени са "уплашени" от забързания темп на климатичните промени

Предупреждават обаче, че страхът у обществеността можел да доведе до парализа

Горещите вълни, сушата и наводненията вероятно ще се увеличат в бъдеще, ако не се приемат спешни действия за спиране на климатичните промени, предупреждават експерти.

Наскоро публикувано проучване показва, че броят на хората, изложени на големи горещи вълни, може да се увеличи от 330 милиона на година до 8 милиарда на година през 2050 г. Броят на хората, които ще бъдат засегнати от суша, ще се увеличи от 400 милиона на година до 1 милиард души на година, и броят на хората, засегнати от наводнения, може да се нарасне от 15 милиона на година до 100 милиона души на година.

Проблемът е свързан с увеличаването на въглеродния диоксид в атмосферата на Земята. Нивото на въглеродния диоксид се увеличава от Индустриалната революция и сега е на най-високото ниво за последните 4 милиона години. Според учени човечеството навлиза в "непозната територия".

Грета Тунберг участва в протест пред Белия дом за борба с климатичните промени

Грета Тунберг участва в протест пред Белия дом за борба с климатичните промени

Без повече въглища, без повече петрол, дръжте въглерода в почвата