Екстремните събития, свързани с климатичните промени, като горещата вълна в Европа тази година, се случват по-рано от очакваното. Това обяви бившият главен учен на Великобритания, цитиран от Би Би Си.

Проф. сър Дейвид Кинг обяви, че се е уплашил от броя на екстремните метеорологични събития и призова Великобритания да ускори политиките си в областта на климата.

Ала ръководителят на Световната метеорологична организация посочи, че използването на думи като "уплашен" можело да направи младите хора депресирани и разтревожени.

Активисти за борба с климатичните промени изтъкват, че хората няма да действат, ако не изпитват уплах.

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

Земята отвръща на удара: Гответе се за залети крайбрежия и унищожителни супербури

100 пъти увеличение на щетите от супербури и 280 млн. разселени

Проф. Кинг, който е бивш главен научен съветник на британското правителство, подчерта: "Уместно е да бъдем изплашени. Прогнозирахме, че температурите ще се повишат, но не предвиждахме подобни екстремни събития, които имаме толкова скоро."

Няколко други учени, с които Би Би Си са се свързали, са подкрепили емоционалния език на проф. Дейвид Кинг.

Физикът проф. Джо Хей от Имперския колеж в Лондон коментира: "Дейвид Кинг е прав да бъде изплашен - аз също съм уплашен. Правим анализа, мислим какво ще се случи, след което публикуваме по много научен начин. След това имаме човешки отговор на това... и е страшно."

Американците все повече виждат климатичните промени като криза

Американците все повече виждат климатичните промени като криза

8 на всеки 10 американци казват, че човешката дейност подхранва климатичните промени

Петери Таалас, който генерален секретар на Световната метеорологична организация, подчерта, че напълно подкрепя целите на ООН за климата, но критикува радикалните зелени активисти за прогнозирането на края на света.

Това е последната глава от дългия дебат за това как де се комуникира науката за климата пред обществеността.

Таалас е съгласен, че полярният лед се топи по-бързо от очакваното, но се притеснява, че страхът у обществеността можел да доведе до парализа, а също и до проблеми с психичното здраве сред младите.

"Ние сме изцяло зад науката за климата и изцяло зад (предстоящата) среща на високо равнище в Ню Йорк за климата", отбеляза той, допълвайки: "Но искам да се придържам към фактите, които са достатъчно убедителни и драматични. Трябва да избягваме да ги интерпретираме твърде много. Когато бях млад, се страхувахме от ядрена война. Сериозно мислехме, че е по-добре да не имаме деца. В момента усещам същото чувство сред младите хора. Затова трябва да бъдем по-внимателни с нашия стил на комуникация."

Светът е крайно неподготвен за последиците от климатичната криза

Светът е крайно неподготвен за последиците от климатичната криза

Това ще доведе до бедност, недостиг на вода и увеличение на миграцията

Британски медии съобщават, че психолози, работещи с Университета Бат, съветват нарастващ брой млади хора, страдащи от екотревожност.

Някои учени обаче смятат, че комуникациите им в миналото не са успели да предизвикат емоционален отговор, който би убедил обществото да действа.

Би Би Си са сравнили възгледите на проф. Дейвид Кинг с тези на основните автори на най-авторитетната научна световна институция, която изследва климатичните промени, а именно Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC).

Консенсусът сред отговорилите е, че климатичните модели точно са прогнозирали покачването на средната глобална температура.

ООН: Рискуваме да достигнем точката на необратимост в климатичните промени

ООН: Рискуваме да достигнем точката на необратимост в климатичните промени

Каскаден срив на природните системи...

Но моделите не са били достатъчно сложни, за да предвидят събития като екстремната гореща вълна в Европа или урагана "Дориан", определен от НАСА като "изключителен" и "кошмарен сценарий".

Други са споменали поголовното топене на ледовете на полюсите; Тасмания страда от рекордни засушавания и наводнения през последователни години; рекордни горски пожари в Арктика и безпрецедентни два големи циклона в Мозамбик за една година.

Малко от учените, с които Би Би Си са се свързали, смятат, че правителствата ще направят необходимото, за да спасят климата навреме.

Те са разтревожени, че глобалното затопляне от малко над 1 градус по Целзий досега вече е създало ново нормално положение, при което историческите температурни рекорди ще бъдат подобрявани по-често. Това е предсказуемата страна на климатичните промени. Но проф. Кинг подчертава, че някои промени не са добре прогнозирани.

Грета Тунберг доволна от уплаха на ОПЕК, че активистите за климата са най-голямата заплаха

Грета Тунберг доволна от уплаха на ОПЕК, че активистите за климата са най-голямата заплаха

"Благодаря ви! Най-големият комплимент за нас досега!"