Грета Тунберг и други активисти за климата обявиха, че е голяма чест за тях, че ръководителят на най-могъщия петролен картел в света смята, че тяхната кампания може да бъде "най-голямата заплаха" за индустрията на изкопаемите горива, пише британското издание "Гардиън".

Критиките срещу стачкуващите ученици от страна на трилионната Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) подчертават нарастващите притеснения на петролните компании, след като обществените протести се засилват заедно с екстремните метеорологични условия.

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

"В края на краищата истината ще достигне и до вас"

Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо каза, че имало нарастваща масова мобилизация на световното мнение срещу петрола, която "започна да... диктува политики и корпоративни решения, включително инвестиции в индустрията".

По думите му натискът също така се усещал в рамките на семействата на служители на ОПЕК, защото техните собствени деца "ни питат за бъдещето си, защото ... виждат връстниците си по улиците да водят кампания срещу тази индустрия".

Въпреки че той обвини активистите в подвеждане на хората с ненаучни аргументи, коментарите бяха приветствани от ученици и участници в кампанията като знак, че петролната индустрия се притеснява, че може да губи битката за общественото мнение.

ООН зове за спешни действия, за да се избегне климатична катастрофа

ООН зове за спешни действия, за да се избегне климатична катастрофа

Ще се изправим пред покачване с най-малко 3 градуса до края на века

"Благодаря ви! Най-големият комплимент за нас досега!", написа в "Туитър" Грета Тунберг, 16-годишната шведска инициаторка на движението на ученическите стачки, които се провеждат всеки петък в страните от Западна Европа, Австралия и др.

"Брилянтно! Доказателство, че имаме влияние и бъдете сигурни, че няма да спрем", подчерта Холи Гилибранд, която беше сред първите ученици във Великобритания, която се присъедини към глобалните стачки за климата.

ОПЕК, която се състои от 14 страни с 80% от доказаните залежи на петрол в света, планира да увеличи производството, което подкопава опитите за забавяне на глобалното затопляне. Критиките не са само от страна на ученици, активистите от движението "Бунт срещу изчезването" и климатолози.

Саудитска Арабия дискредитира научния консенсус, алармиращ за климатична катастрофа

Саудитска Арабия дискредитира научния консенсус, алармиращ за климатична катастрофа

"Троен удар" застрашава действията на ООН по климатичните промени

Застрахователните компании, които най-много губят от бурите, наводненията, пожарите и други екстремни метеорологични събития, все повече изтеглят инвестиции от активи в изкопаеми горива. Гуверньорът на Bank of England (централната банка на Великобритания) предупреди за нарастващите климатични рискове за финансовия сектор.

По-рано тази седмица Лондонската фондова борса преквалифицира петролните и газовите компании под категорията невъзобновяема енергия, което ги поставя на погрешната страна на климатичната криза.

Парламентите в четири страни - Великобритания, Канада, Франция и Ирландия - обявиха извънредно положение по отношение на климата, както и десетки общини. Сред тях последно се включи първия голям американски град, Ню Йорк, който преди заведе дело срещу петте най-големи частни петролни компании.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), група от най-богатите страни в света, също изостри тона в призива към правителствата да поставят по-високи цени на петрола, газа и въглищата, да прекратят субсидиите за изкопаемите горива и да спрат инвестициите в изкопаеми горива.

Ученици обградиха Бундестага: Климатичната криза не знае лятна ваканция

Ученици обградиха Бундестага: Климатичната криза не знае лятна ваканция

Участниците в протеста "Петъци за бъдещето" се хванаха за ръце, докато се придвижваха към парламента