"Троен удар" от събития застрашава да попречи на опитите за справяне с климатичните промени, посочват делегати на ООН.

На среща в германския град Бон, Саудитска Арабия е продължила да възразява срещу ключовия научен доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН (IPCC), който призовава за драстично намаляване на въглеродните емисии.

Освен това страните членки на Европейския съюз досега не успяха да се разберат за дългосрочна цел за достигане на нулеви емисии.

Светът е изправен пред "климатичен апартейд"

Светът е изправен пред "климатичен апартейд"

Богатите са по-способни да се приспособят към по-гореща планета, докато бедните страдат от най-тежките последици

Трето, проект за комюнике от срещата на Г-20 в Япония, която ще се проведе по-късно тази седмица, снижава ангажиментите за справяне със затоплянето на планетата.

Един от участниците на срещата в Бон е заявил, че, взети заедно, тези действия представляват ожесточена реакция от страни с големи интереси в областта на изкопаемите горива.

Имаше противоречия през декември 2018 г. по време на срещата COP24 в полския град Катовице, когато Саудитска Арабия, САЩ, Кувейт и Русия се противопоставиха на действия, приветстващи констатациите на Специалния доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени относно ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий.

Страните от Г-20 утроили субсидиите за енергия от въглища въпреки климатичната криза

Страните от Г-20 утроили субсидиите за енергия от въглища въпреки климатичната криза

Въпреки че преди 10 години обещаха да премахнат всички субсидии

Това проучване, разглеждано като историческо, имаше две ясни послания. То показа, че има огромни ползи от ограничаване повишаването на температурите през този век до 1,5 градуса в сравнение със свят, който се е затоплил с 2 градуса или повече. То също така изтъкна, че запазването на света под 1,5 градуса все още е възможно, ако до 2030 г. се предприемат драстични съкращения на въглеродните емисии.

За разочарование на огромното мнозинство страни, възраженията на четирите големи производители на изкопаеми горива означаваше, че научният доклад не е официално признат по време на преговорите.

Битката във връзка с доклада на Междуправителствената експертна група за климатичните промени се пренесе от Катовице в Бон. Обикновено тази среща в средата на годината се занимава с технически въпроси, но този път въпросът за доклада на IPCC се появи отново като огромна разделителна линия между страните.

Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.

Климатичните промени – заплаха за световния мир през следващите 10 г.

За първи път глобалното затопляне се посочва като основен риск

Саудитска Арабия се стреми да подчертае "пропуските в познанието" в доклада на IPCC, които според нея възпрепятствали способността на експертите да информират взимащите решения политици на национално или международно равнище.

"Ние знаем, че има някои хардлайнери, които ще се опитат да омаловажат сериозността и действията, които са необходими, това е тяхната гледна точка", изтъква Карлос Фулър от Белиз, водещият преговарящ за Алианса на малките островни държави, допълвайки: "Те признават, че трябва да предприемат големи промени, от които не са доволни."

Мнозина природозащитници виждат натиска на Саудитска Арабия върху IPCC като част от кампанията за дискредитиране на науката за климата.

Гутериш: Изменението на климата е сериозна заплаха, човечеството не действа бързо

Гутериш: Изменението на климата е сериозна заплаха, човечеството не действа бързо

Неравенството влошава доверието в света, за глобализацията плащат бедните и уязвимите

"Докладът показва важността на стремежа към 1,5 градуса, че тази цел е все още постижима и че е налице невероятна спешност да действаме енергично и бързо", коментира д-р Джени Милър от Световния алианс за климата и здравето пред Би Би Си.

"Този доклад беше поискан от ООН, от самите тези страни, така че да не се приемат констатациите в доклада е отхвърляне на науката, а ако отхвърляте науката, няма начин да се реши този проблем", допълва Милър.

Докато делегатите се опитват да намерят път към науката, нарастват опасенията за неспособността на Европейския съюз да постигне консенсус относно намаляването на въглеродните емисии до нула до 2050 година.

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

Шварценегер и Тунберг настояват за истината за климата от световните лидери

"В края на краищата истината ще достигне и до вас"

Въпреки закъснялата подкрепа на Германия в подкрепа на идеята, четири страни, включително Полша, Унгария, Чехия и Естония, отказаха да подкрепят плана миналата седмица.

Това предизвика тревога сред служителите на ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш свика специална среща на върха относно климатичните промени, която ще се проведе в Ню Йорк през септември с изричната цел да накара страните да увеличат съществуващите си цели относно въглеродните емисии.

Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН е най-авторитетното научно тяло в света, към което принос имат хиляди най-авторитетни климатолози от целия свят, т. е. оспорването на техните оценки и доклади относно климатичните промени може да е израз на интерес или нещо друго, но не и на критика от научни позиции.