Страните от Г-20 почти са утроили субсидиите, които дават на въглищни електроцентрали през последните години, въпреки спешната необходимост от намаляване на въглеродните емисии, които водят до климатична криза, пише британското издание "Гардиън".

Страните от Г-20, където членуват най-големите икономики в света, обещаха преди десет години да премахнат всички субсидии за изкопаеми горива.

Данните, публикувани в доклад на Института за отвъдморско развитие и други, показват, че Япония е един от най-големите финансови поддръжници на въглищата, въпреки че през септември миналата година премиерът Шиндзо Абе заяви: "Климатичните промени могат да бъдат животозастрашаващи за всички поколения... Трябва да предприемем по-категорични действия и да намалим използването на изкопаеми горива." Годишната среща на Г-20 започва в Япония в петък.

В Германия предложиха да спрат въглищата от 2038 г.

В Германия предложиха да спрат въглищата от 2038 г.

Планът също предвижда отпускане на милиарди евро държавна помощ

Китай и Индия дават най-големите субсидии за въглища, докато Япония е на трето място, следвана от Южна Корея, Индонезия и САЩ. Въпреки че Великобритания често експлоатира собствена електроснабдителна мрежа без каквато и да е въглищна енергия, парламентарен доклад през юни критикува милиардите лири стерлинги, дадени за изграждане на електроцентрали в чужбина, използващи изкопаеми горива.

Глобалните парникови емисии трябва да спаднат наполовина през следващото десетилетие, за да се избегне значително влошаване на засушаванията, наводненията, екстремните жеги и бедността за стотици милиони хора. Ала емисиите все още се увеличават, като енергията от въглища има най-голям принос за покачването през 2018 г.

"Вече изминаха 10 години, откакто Г-20 пое ангажимента да премахне субсидиите за изкопаеми горива, но удивително някои правителства всъщност увеличават сумата, която дават на въглищните електроцентрали", коментира Ипек Генчу, изследователка в Института за отвъдморско развитие, и водещ автор на доклада.

Петкова: България има ресурс да произвежда енергия от въглища за 60 г. напред

Петкова: България има ресурс да произвежда енергия от въглища за 60 г. напред

Развитието на пазара е възможно с повече от 1 източник на природен газ

"Нараства стимулът за правителствата по целия свят да предприемат спешни действия за справяне с климатичната криза и прекратяването на субсидиите за въглищата, като това ще донесе ползи за всички (включително намаляване на замърсяването на въздуха) и ще спомогне за установяването на равни условия за чиста енергия", допълни тя.

Зелени активисти планират протести в Япония срещу субсидиите за въглища в страните от Г-20 и в страните, където се финансират въглищни централи. Китай подкрепя въглищни централи във Филипините, срещу което се противопоставя движението на жените "Орианг", което се застъпва за полова и социална справедливост.

Флора Сантос, която е председател на движението, настоя: "Не можем да продължим да живеем изложени на опасност и в лицето на все по-влошаващите се заплахи за оцеляването и сигурността на нашите семейства. Разширяването на въгледобивната промишленост и проектите трябва да спрат възможно най-скоро."

Активисти окупираха роторен екскаватор в мина в Германия

Активисти окупираха роторен екскаватор в мина в Германия

Активистите са се качили на екскаватора на височина около 70-80 метра

Изследователите са събрали финансовите и данъчните субсидии, дадени за добив на въглища и изграждане и поддръжка на електроцентрали на въглища, включително инвестиции от държавни компании. Според тях средната годишна сума се е увеличила от 17 млрд. долара през 2014 г. до 47 млрд. долара през 2017 г. За разлика от това субсидиите за добив на въглища са намалели наполовина - от 22 млрд. долара на 10 млрд. долара.

"В действителност правителствената подкрепа за въглищата е много по-голяма, отколкото показват данните от доклада ни, тъй като в много страни от Г-20 все още липсва прозрачност за многото начини, по които те субсидират въглищата", разкрива Ивета Герасимчук от Международния институт за устойчиво развитие и съавтор на доклада.

Въглищата се разглеждат като сектор в терминален упадък в целия свят - от Азия до САЩ и Европа, а Международната агенция по енергетика съобщи, че общите инвестиции в нови въглищни централи са спаднали със 75% от 2015 до 2018 година. Причината държавните субсидии да се противопоставят на тази тенденция може да се дължи на факта, че правителствата избират да подкрепят сектора по политически причини, подчертава Генчу.

ЕС удря Парижкото споразумение, не спира субсидиите за въглища навреме

ЕС удря Парижкото споразумение, не спира субсидиите за въглища навреме

А уж въглищата трябваше бързо да излязат от употреба