Канцлерът на Германия Ангела Меркел подкрепи цел на ЕС за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. по време на международни разговори за климата в Берлин, информира ДПА.

Меркел поясни, че иска министрите от кабинета й да намерят начин Германия да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., макар че такъв път не означава премахване на всички емисии. Вместо това Германия ще компенсира някои емисии със залесяване и улавяне на емисиите.

Погребват 10 млн. тона CO2 в празни газови находища в Северно море

Погребват 10 млн. тона CO2 в празни газови находища в Северно море

Това ще е най-големият проект от този вид в света

"Дискусията не трябва да бъде за това дали можем да го направим", обърна се канцлерът към представителите на 35 държави на международната среща "Петерсбергски климатичен диалог".

"Вместо това трябва да бъде за това как можем да го направим", продължи тя и подчерта, че ако бъде намерен отговор това да се случи, Германия ще застане зад призивите ЕС да си постави за цел климатична неутралност до 2050 г.

Наскоро френският президент Еманюел Макрон обяви, че желае целта на ЕС да е "нулеви въглеродни емисии до 2050 г.".

Най-високи нива на CO2 в атмосферата от над 3 млн. години

Най-високи нива на CO2 в атмосферата от над 3 млн. години

Човечеството води планетата към масов мор на всичко живо

В Германия обаче Меркел е под натиск от коалиционните партньори от Социалдемократическата партия, които настояват да се положат повече усилия за изпълнение на целта на страната за намаляване на емисиите с 40% в сравнение с нивата от 1990 г. до 2020 г.

Снимка 423283

Източник: ЕПА

Германия в момента е на път да ги намали до 32 на сто.

В страната до 2050 г. емисиите на въглероден диоксид се предполага, че ще бъдат 80-95% под нивата от 1990 г.

"Петерсбергският климатичен диалог" поставя началото си от 2010 г. с цел да допринесе за нова енергия в преговорите за климата след провала на срещата на върха на ООН в Копенхаген година по-рано.

Меркел подкрепя по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени до 2050 г.

Меркел подкрепя по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени до 2050 г.

Меркел отбеляза, че в момента не е в позиция директно да се присъедини към тази група

Разговорите в Берлин, организирани заедно с Чили, са част от подготовката за срещата COP25 в южноамериканската страна през декември. Днес е вторият и последен ден на форума.