Учени в САЩ установиха най-високите нива на затоплящия планетата въглероден диоксид (СО2) в атмосферата на Земята, откакто са започнали замерванията, провокирайки нова тревога във връзка с неумолимото нарастване на емисиите на газове с парников ефект, причинени от дейността на човечеството, съобщава "Франс прес".

Обсерваторията Мауна Лоа в Хавай, която проследява нивата на СО2 в атмосферата от края на 1950-те години насам, е регистрирала 415,26 частици на милион (ppm) миналата събота (11 май).

Също така за първи път в историята обсерваторията е измерила дневна долна граница над 415 ppm.

Прогнозират тревожен ръст на СО2 в атмосферата през 2019-а

Прогнозират тревожен ръст на СО2 в атмосферата през 2019-а

А уж трябваше да бъде ограничаван

Последният път, когато атмосферата на Земята е съдържала толкова количество СО2, е бил преди повече от 3 млн. години, когато нивата на световния океан са били няколко метра по-високи и части от Антарктида са били покрити с гори.

"Това показва, че ние изобщо не сме поели по пътя на опазването на климата. Количеството продължава да нараства и става все по-голямо година след година", изтъква проф. Волфганг Лухт от Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам, допълвайки: "Това количество трябва да се стабилизира."

Но далеч от стабилизиране, нивата на СО2 - един от трите парникови газа, които се произвеждат при изгарянето на изкопаеми горива, - се покачват все по-бързо.

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Глобалното затопляне 100% е причинено от хората

Човечеството трябва да спре да се прави на "ни лук яло, ни лук мирисало"

Проф. Ралф Кийлинг, директор на Програмата за СО2 на Института по океанография "Скрипс", подчерта, че тенденцията вероятно ще продължи и през 2019 г., която вероятно ще бъде година на климатичното явление Ел Ниньо, при което температурите се покачват заради по-топлите океански течения.

"Средният темп на растеж остава много висок. Увеличението от миналата година вероятно ще бъде около три частици на милион, докато средната стойност през последните години е 2,5 ppm", обяснява проф. Кийлинг, добавяйки: "Вероятно виждаме ефекта от меките условия на Ел Ниньо, в допълнение към продължаващото използване на изкопаеми горива."

Парижкото споразумение от 2015 г. призовава човечеството да поддържа повишаването на температурата на Земята на равнища, "доста под" 2 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната епоха, и да я ограничи до 1,5 градуса, ако е възможно.

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

А това ще бъде катастрофално за живота на планетата

Последните четири години бяха четирите най-топли в историята и въпреки Парижкото споразумение и повишаването на обществената осведоменост за проблема, човечеството продължава да подобрява собствените си рекорди по отношение на емисиите, година след година.

Средната температура на повърхността на Земята вече се е повишила с 1 градус от прединдустриалните времена насам заради произведените от дейността на хората парникови емисии, алармира Междуправителствената експертна група по климатичните промени към ООН (IPCC), в която влизат хиляди най-авторитетни световни учени климатолози.

"Цялата човешка история е била в по-студен климат, отколкото сега", подчертава проф. Лухт и продължава: "Всеки път, когато работи двигател, ние отделяме СО2 и той трябва да отиде някъде. Той не изчезва по чудодеен начин, той остава в атмосферата. Въпреки Парижкото споразумение, въпреки всички речи и протести, ние не виждаме все още, че предприемаме необходимите действия."

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Грета Тунберг настоява политиците да слушат учените за климатичните промени

Не може сама да промени мисленето им, иска да го сторим заедно

Въпреки че има различия във връзка с това, какво биха представлявали "безопасни" нива на CO2 в атмосферата, налице е широк консенсус, че 350 ppm - ниво, надхвърлено в края на 1980-те години - ще предотврати неудържимо глобално затопляне.

Прагът от 415 ppm за първи път беше надхвърлен по-рано този месец и вече се е повишил допълнително.

"Достатъчно съм възрастен, за да си спомням, когато преминаването на 400 ppm беше много тревожно събитие", посочи д-р Гернот Вагнер, научен сътрудник в Харвардския университет.