Доказателствата за причиненото от човека глобално затопляне са достигнали практически 100-процентово ниво на сигурност, добавяйки натиск за намаляване на газовете с парников ефект за ограничаване на повишаването на температурите. Това констатират учени, цитирани от "Ройтерс".

"Човечеството не може да си позволи да пренебрегва такива ясни сигнали", пише научният екип в сп. Nature Climate Change за сателитните измервания на покачващите се температури през последните 40 години.

Климатичните промени са причина за хуманитарни кризи, за които медиите не говорят

Климатичните промени са причина за хуманитарни кризи, за които медиите не говорят

Наводнения, засушавания, глад...

Те изтъкват, че сигурността, че човешките дейности повишават топлината на повърхността на Земята, е достигнала равнище "5 сигма", статистическа мярка, която означава, че има само едно на един милион шанс затоплянето да не е предизвикано от човешката дейност.

Такъв "златен стандарт" беше приложен през 2012 г., например, за да се потвърди откритието на субатомната частица бозона на Хигс, която е основен градивен елемент на Вселената.

Бенджамин Сантер, който е водещ автор на изследването от Националната лаборатория "Лоурънс Ливърмор" в Калифорния, подчерта, че се надява, че резултатите ще спечелят над скептиците и ще стимулират предприемането на действия.

"Разказът, че учените не знаят причината за климатичните промени, е погрешен", изтъква той пред "Ройтерс" и добавя: "Знаем я".

И във Великобритания учениците настояват за спешни мерки срещу климатичните промени

И във Великобритания учениците настояват за спешни мерки срещу климатичните промени

Изтича времето за взимане на мерки

Учените масово предупреждават, че изгарянето на изкопаеми горива причинява повече наводнения, засушавания, горещи вълни и покачването на морското равнище.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп често поставя под съмнение глобалното затопляне и планира да оттегли страната от Парижкото споразумение за климата, сключено през 2015 г., което се стреми да сложи край на епохата на изкопаемите горива през този век, като се премине към по-чисти технологии като вятърната и слънчевата енергия.

62 процента от анкетираните през 2018 г. американци смятат, че климатичните промени са причинени от дейността на хората, спрямо 47 на сто през 2013 г.

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Това става ясно от проучване на Pew, в което са участвали 26 държави през пролетта на 2018 г.

Констатациите на изследователите от САЩ, Канада и Шотландия показват, че доказателствата за глобалното затопляне са достигнали равнище от "5 сигма" до 2005 г. в два от трите комплекта сателитни данни, широко използвани от изследователите, а през 2016 г. и в третия комплект от данни.

Проф. Джон Кристи от Университета в Алабама в Хънтсвил, който е ръководител на третия набор от данни, казва, че все още има много пропуски в разбирането на климатичните промени. Неговите данни показват по-бавен темп на затопляне от другите две групи.

"Може да видите сигурен отпечатък, който показва човешко въздействие, но действителната интензивност на въздействието е незначителна (както показват нашите сателитни данни)", коментира той пред "Ройтерс".

Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на системата

Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на системата

Ново изследване призовава за спешни и радикални реформи с цел защита на политическата и социална система.

Отделно през 2013 г. Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени (IPCC) заключи, че е "изключително вероятно", или поне 95% процента вероятно, че човешката дейност е основната причина за климатичните промени от 1950-те години.

Питър Стот от британската метеорологична служба, който беше сред учените, които направиха това заключение и не е участвал в настоящото проучване, заяви, че ще подкрепи увеличаването на вероятността с една степен до "практически сигурно", или 99-100 процента.

"Алтернативното обяснение на доминиращите природни фактори е още по-малко вероятно", категоричен е той.

Последните четири години са най-горещите откакто е започнало надеждно събиране на данни през 19 век.

Периодът между 2015 и 2018 г. е най-топлият в историята

Периодът между 2015 и 2018 г. е най-топлият в историята

20-те най-топли години в историята са регистрирани през последните 22 години