Климатичните промени се възприемат като най-голямата световна заплаха, но киберзаплахите все повече притесняват хората по света. Това става ясно от проучване на Pew, в което са участвали 26 държави през пролетта на 2018 г.

През миналата година Междуправителствената експертна група за климатичните промени към ООН излезе с доклад, в който изразява сериозно безпокойство от възможните резултати от климатичните промени в близко бъдеще и дългосрочен план.

Хиляди ученици пак не отидоха на училище в Белгия заради климатичните промени

Хиляди ученици пак не отидоха на училище в Белгия заради климатичните промени

Притискат властите да предприемат мерки

Като цяло хората по света са съгласни, че климатичните промени представляват голям риск за страните им. В 13 от 26-те държави анкетираните посочват климатичните промени като основна международна заплаха.

Но глобалното затопляне не е единственият проблем, който безпокои хората. Тероризмът, конкретно действията на ДАЕШ ("Ислямска държава"), и кибератаките се възприемат като друга голяма заплаха. В осем от анкетираните държави, включително Русия, Индонезия и Нигерия, основна заплаха е ДАЕШ. В четири страни, включително Япония и САЩ, респондентите посочват като основна международна заплаха кибератаките. В Полша като основна заплаха се отбелязва силата и влиянието на Русия.

Шефките на МВФ и Световната банка зоват за действия по климатичните промени

Шефките на МВФ и Световната банка зоват за действия по климатичните промени

"Разберете положението на децата си и на внуците си"

Мнозина също се безпокоят от ядрената програма на КНДР, но в нито една от 26-те държави хората не я посочват като основна заплаха (дори и в съседна Южна Корея, където смятат, че са климатичните промени).

В някои страни като голяма заплаха се възприема състоянието на световната икономика, включително Гърция и Бразилия. САЩ и влиянието им също се посочват като заплаха в някои държави (около половината).

На последно място анкетираните отбелязват като заплаха влиянието и силата на Китай. Около половината в Южна Корея, Япония, Филипините, Австралия и САЩ разглеждат Китай като голяма заплаха.

В проучването са участвали 27 612 души от 26 държави в периода 14 май - 12 август 2018 г.

Забравете за климатичните промени, до Давос предпочитат с частни самолети

Забравете за климатичните промени, до Давос предпочитат с частни самолети

Комфортното летене с частни самолети вместо с пътнически изглежда, че не безпокои елита