Елитът на Световния икономически форум в Давос твърди, че е повече от всякога обезпокоен за климатичните промени. Но това не му пречи да чупи рекорди по използване на частни самолети, съобщава АФП в репортаж.

Комфортното летене с частни самолети вместо с пътнически изглежда, че не безпокои елита за увеличаващите се нива на парникови емисии, което може да се потвърди от данните на Air Charter Service (ACS).

Мрачна прогноза за глобално разделение и дългове от Давос

Мрачна прогноза за глобално разделение и дългове от Давос

Сет Кларман вижда в следващата криза и икономически спад, и потенциал за насилие

Предвиждат се близо 1 500 частни полета до летищата край Давос в Швейцария по време на Световния икономически форум през тази седмица. Това е увеличение спрямо миналата година, когато до форума са летели повече от 1 300 самолета, въпреки че климатичните промени са определени като основен рисков фактор за световната икономика в проучване, проведено като част от форума.

Сайтът privatefly.com прогнозира повече частни полета до Давос тази седмица - около 2000 до местните летища.

И докато много хора се придвижат до Давос с кола или с влак след кацането си на летища като това в Цюрих, което е на разстояние около 2-3 часа, някои директори на компании и правителствени лидери наеха хеликоптери, за да спестят време.

Търсенето на частни полети за Давос надмина други събития, които са отбелязани в календара на частната авиация, такива като Супербоул или финала на Шампионската лига, коментира Анди Кристи от Air Charter Service.

Започва Световният икономически форум на фона на икономически и политически проблеми

Започва Световният икономически форум на фона на икономически и политически проблеми

Новият бразилски президент Жаир Болсонару ще изнесе първата ключова реч

Той поясни, че имат резервации от Хонконг, Индия и САЩ и че няма друго събитие с подобно световно отражение.

И тенденцията е към по-скъпи и по-големи частични самолети като Gulfstream GV и Global Express.

Организаторите на форума в Давос твърдят, че правят събитието екологично устойчиво като предлагат инициативи, за да компенсират изгорените въглеродни емисии от частната авиация.