Докато бизнесмените и политическите лидери пристигат в швейцарските Алпи за годишната среща на Световния икономически форум, влиятелен инвеститор изпрати писмо с предупреждение, съобщава "Ню Йорк Таимс".

Писмото е от Сет Кларман, инвеститор милиардер, известен със задълбочените си анализи на инвестиционния свят и в него той светва голяма червена лампа за глобалното социално напрежение, увеличаващите се нива на дълга и оттеглянето на американското ръководство.

61-годишен инвеститор управлява група за около 27 милиарда долара. Неговото писмо, е значително по-мрачно от предишните му анализи и се приема като предупредителен изстрел, че нарастващото чувство за политическо и социално разделение по света може да завърши с икономическо бедствие.

"Не може да се прави нормален бизнес както обикновено, на фона на постоянни протести, бунтове, шътдаун и ескалиращо социално напрежение", пише той.

Сред неговите инвеститори и дарители са Харвард и Йейл и някои от най-богатите семейства в света. Кларман изразява разочарованието си от това как инвеститорите често пренебрегват избухванията на президента Тръмп в Туитър и отстъпващата американска роля в света през последната година.

"Тъй като международният ред след Втората световна война продължи да се разпада, пазарите пренебрегваха дългосрочните последици от една по-изолирана Америка, един свят, който все повече се отклонява от световната лидерска позиция," пише той.

Цитирайки "жълтите жилетки" във Франция, Кларман добави: "Социалните напрежения остават предизвикателство за демокрациите по света и ние се питаме кога инвеститорите биха могли да обърнат повече внимание на това. Социалната кохезия е от съществено значение за тези, които имат капитал за инвестиции".

Кларман, наричан понякога оракулът от Бостън, е един от малкото финансисти, хвален някога от Уорън Бъфет. 

Кларман подробно описва начина, по който почти всяка развита страна е поела нарастващ дълг след финансовата криза през 2008 г., тенденция, която според него може да доведе до финансова паника. Той цитира нарастващото съотношение на държавния дълг към брутния вътрешен продукт от 2008 до 2017 г., което е над 100% в Съединените щати и се приближава до тази цифра във Франция, Канада, Великобритания и Испания.

Започва Световният икономически форум на фона на икономически и политически проблеми

Започва Световният икономически форум на фона на икономически и политически проблеми

Новият бразилски президент Жаир Болсонару ще изнесе първата ключова реч

"Семената на следващата голяма финансова криза (или тази след това) може да се намерят в днешните нива на държавния дълг", обясни той. Кларман е особено обезпокоен от дълговото натоварване в Съединените щати, статута на долара като световна резервна валута и как тя може в крайна сметка да повлияе на икономиката на страната.

"Няма начин да се знае колко дълг е твърде много, но Америка неизбежно ще достигне точка на инфлексия, след което внезапно по-скептичен дългов пазар ще откаже да ни дава заеми на цени, които можем да си позволим. По време на такава криза най-вероятно ще е твърде късно да подредим нашата къща."

Той вярва, че обществото почти ирационално е станала прекалено слабо за всички тези рискове и инвеститорите са успокояват, и поемат все по-голям риск.

"Хората, професионалните инвеститори и финансистите са склонни да представят своите собствени скорошни преживявания в бъдещето. Така че, когато липсват трудности, инвеститорите стават самодоволни. Предполагат, че добрите времена ще продължат и стават безгрижни по отношение на риска, възприемайки го през розови очила".

През 2017 г. Кларман върна част от своя фонд на инвеститорите си, като обясни, че не вижда достатъчно добри инвестиционни възможности. Но в писмото си признава, че дори и да очаква евентуална криза, "тъй като най-лошото не се случва често, не можеш да оставиш страха от чудовищна буря напълно да те парализира".

Кларман подкрепя републиканците от години, но е критик на Тръмп и сега иска демократи, за да го неутрализират. Той пише в писмото си, че е особено обезпокоен от социалните и икономически последици от усилията на Тръмп да изопачава точна информация като "фалшива новина". "Този момент с истината е доста опасен", допълва той.

Независимо дали кризата е зад ъгъла или има още няколко години, Кларман изглежда относително убеден, че идва и ще се прояви не само в условията на пазарен спад, но и потенциално с повече насилие.

"Не е трудно да си представим влошаване на социалните вълнения сред едно поколение, което изостава икономически и се чувства предадено от огромен държавен дълг, който е възникнал без очевидна полза за тях", коментира Сет Кларман.

Световната банка предупреждава за черни облаци над световната икономика

Световната банка предупреждава за черни облаци над световната икономика

Брекзит без сделка ще нанесе значителни икономически щети на Източна Европа