Климатични и икономически рискове могат да доведат до разпадане на системата, което може да се сравни с финансовата криза през 2008 г.

Информацията разпространява "Гардиън", позовавайки се на ново изследване, в което се призовава за спешни и радикални реформи с цел защита на политическата и социална система.

В проучването се подчертава, че комбинацията от глобално затопляне, неплодородие на почвата, загуба на биологично разнообразие, включително на опрашителите и окисляване на океаните създава "нова област на риск", която сериозно се подценява от политиците, макар че може би представлява най-голямата заплаха в историята на човечеството.

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Човешката дейност води до катастрофален срив на природните екосистеми

Институт за изследване на обществената политика (IPPR) предупреждава за риск от разпадане на ключовите социални и икономически системи на местно и потенциално на глобално ниво.

Този нов риск ще засегне буквално всички политически сфери и политики. Авторите на проучването поставят под съмнение, че обществата по света са адекватно подготвени да се справят с този риск.

Доскоро повечето проучвания за риска върху околната среда изследваха заплахите изолирано: учените проучваха изменения в метеорологичните системи, биолози се фокусираха върху загубите в екосистемата и икономистите калкулираха потенциални вреди от бурите и сушата. Но все повече научни организации оценяват как взаимодействието на тези фактори може да засегне човечеството и природата.

В компилираното от института изследване са включени десетки академични проучвания, правителствени документи и доклади на неправителствени организации. Левият институт се смята, че оказва влияние върху политиката на британската Лейбъристка партия.

Авторите са проучили как влошаващото се състояние на околната среда и плодородната земя оказват влияние върху здравето, благосъстоянието, неравенството и миграцията, които пък увеличават вероятността от политическо напрежение и конфликт.

Освен доказателства се представя и мрачна световна статистика: от 2005 г. наводненията са се увеличили с 15 пъти; явленията с екстремна температура са се увеличили с 20 пъти; горските пожари са се увеличили със седем пъти; горният пласт на почвата е изгубен от 10 до 40 пъти по-бързо в сравнение с възстановяването му с природни процеси; 20-те най-горещи години от 1850 г. са регистрирани през последните 22 г. и популацията на гръбначни животни е намаляла средно със 60% от 70-те г. на XX век.

Тези процеси се засилват и са свързани със съществуващите социални и икономически проблеми, които потенциално носят риск от разпадане на системата, както при финансовата криза през 2008-2009 г.

Миграцията вероятно също ще се увеличи в резултат на засушаване и екстремни температури, конкретно в Близкия изток и Централна и Северна Африка.