Насекомите по света отиват към изчезване, което застрашава да доведе до "катастрофален срив на природните екосистеми". Това показва първият глобален научен аналитичен преглед по темата, съобщава британският в. "Гардиън".

Повече от 40 процента от видовете насекоми са в упадък, а една трета са застрашени, е установил анализът. Скоростта на изчезване на насекомите е осем пъти по-бърза от тази на бозайниците, птиците и влечугите. Общата маса на насекомите спада със стряскащите 2,5 процента на година, показват най-добрите налични данни, което предполага, че те могат да изчезнат в рамките на едно столетие.

Тръмп отмени забрана за използване на пестициди, свързани с измирането на пчелите

Тръмп отмени забрана за използване на пестициди, свързани с измирането на пчелите

Решението на властите представлява голяма заплаха за създанията

Планетата е в началото на шестото масово измиране в историята си, като големи загуби вече бяха съобщени при по-големи животни, които са по-лесни за изследване. Ала насекомите са най-разнообразните и изобилни животни, надвишаващи броя на хората със 17 пъти. Те са от "решаващо значение" за правилното функциониране на всички екосистеми, изтъкват изследователите, като те са храна за други същества, те са основни опрашители и преработватели на хранителни вещества.

За колапс на популациите на насекомите наскоро беше съобщено в Германия и Пуерто Рико, но новият аналитичен преглед категорично показва, че кризата е глобална. Изследователите излагат заключенията си в необичайно твърди термини за рецензирана научна статия: "Тенденциите (при насекомите) потвърждават, че шестото масово измиране оказва дълбоко въздействие върху формите на живот на нашата планета. Ако не променим начините, по които произвеждаме храна, насекомите като цяло ще поемат по пътя на изчезването след няколко десетилетия. Последствията, които това ще има за екосистемите на планетата, са най-меко казано катастрофални."

Катастрофален мор на птички във Франция заради пестицидите

Катастрофален мор на птички във Франция заради пестицидите

"Положението е катастрофално"

Анализът, публикуван в сп. Biological Conservation, посочва, че интензивното земеделие е основният двигател на упадъка, особено голямата употреба на пестициди. Урбанизацията и климатичните промени също са важни фактори.

"Ако загубите на насекоми не могат да бъдат спрени, това ще има катастрофални последици както за екосистемите на планетата, така и за оцеляването на човечеството", предупреждава Франсиско Санчес-Байо от Университета в Сидни, който е написал аналитичния преглед заедно с Крис Вайчюс от Китайската академия за селскостопански науки в Пекин.

Процентът на годишните загуби на насекоми от 2,5% през последните 25-30 години е "шокиращ", изтъква Санчес-Байо, допълвайки: "Това е много бързо. След 10 години ще имате една четвърт по-малко, след 50 години ще останат само половината, а след 100 години няма да имате никакви насекоми."

Неоникотиноидните пестициди не вредят само на пчелите

Неоникотиноидните пестициди не вредят само на пчелите

"Колко още щети трябва да бъдат нанесени преди ЕС да забрани тези пестициди?"

Едно от най-големите въздействия на загубата на насекоми е върху многото птици, влечуги, земноводни и риби, които се хранят с насекоми. "Ако този източник на храна бъде отнет, всички тези животни ще измрат от глад", предупреждава той. Такива каскадни ефекти вече са наблюдавани в Пуерто Рико, където неотдавнашно проучване показва 98% спад при наземните насекоми за период от 35 години.

Новият анализ е подбрал 73-те най-добри изследвания, извършени до момента, за да се оцени упадъкът на насекомите. Пеперудите и молците са сред най-силно засегнатите. Например броят на широко разпространените видове пеперуди е спаднал с 58% в обработваемата земя в Англия между 2000 и 2009 г. Във Великобритания е отчетен най-големият регистриран спад на насекоми като цяло, макар че това вероятно е резултат от по-интензивното проучване в сравнение с повечето други места.

Протестиращи пчелари се обявиха против пестицидите

Протестиращи пчелари се обявиха против пестицидите

Поискаха да бъдат забранени

Пчелите също са сериозно засегнати, като само половината от видовете пчели, установени в американския щат Оклахома през 1949 г., са налице през 2013 г. Броят на пчелните колонии в САЩ е бил 6 милиона през 1947 г., но оттогава са загубени 3,5 милиона.

Има повече от 350 000 вида бръмбари и се смята, че много от тях са намалели, особено торните бръмбари. Но има и големи пропуски в познанието, като много малко се знае за много мухи, мравки, листни въшки, миризливки и щурци. Експертите казват, че няма причина да смята, че те се справят по-добре от изследваните видове.

Малък брой адаптивни видове отбелязват увеличение на популациите си, но това съвсем не е достатъчно да компенсира големите загуби. "Винаги има някои видове, които успяват да се възползват от вакуума, оставен от изчезването на други видове", посочва Санчес-Байо. В САЩ обикновената източна пчела увеличава популацията си заради търпимостта си към пестицидите.

"Основната причина за упадъка на популациите от насекоми е интензификацията на земеделието", изтъква Санчес-Байо, допълвайки: "Това означава изсичането на всички дървета и храсти, които обичайно заобикалят полетата, така че са налице обикновени, голи полета, които се третират със синтетични торове и пестициди."

По думите му, смъртта на насекомите изглежда е започнала в началото на XX в., като се е ускорила през 1950-те и 1960-те години и е достигнала "тревожни размери" през последните две десетилетия.

Той смята, че нови класове инсектициди, въведени през последните 20 години, включително неоникотиноиди и фипронил, са особено вредни, тъй като се използват масово и продължават да съществуват в околната среда: "Те стерилизират почвата, убивайки всички ларви." Това се отразява дори в природните резервати в близост; 75 процента от загубите на насекоми, регистрирани в Германия, са в защитени територии.

Светът трябва да промени начина, по който произвежда храни, подчертава Санчес-Байо, като отбелязва, че фермите за биоземеделие имат повече насекоми и че рядкото използване на пестициди в миналото не е довело до нивото на упадък, наблюдаван през последните десетилетия. "Интензивното индустриално земеделие убива екосистемите", констатира той.

В тропиците, където индустриалното земеделие често все още не е налице, повишаващите се температури заради климатичните промени се смятат за значим фактор за упадъка на популациите на насекоми. Видовете там са се адаптирали към много стабилни условия и имат малка способност да се променят, както се вижда в Пуерто Рико.