Популациите на птиците във френската провинция са намалели с една трета през последните 15-ина години, алармираха изследователи.

Регистриран е упадък в броя на десетки видове птици, в някои случаи с две трети, подчертават учените в две проучвания - едното с национален обхват, а другото покриващо голям земеделски регион в Централна Франция, пише "Гардиън".

"Положението е катастрофално", изтъква Беноа Фонтен, консервационен биолог в Националния природонаучен музей на Франция и съавтор на едно от изследванията.

"Нашата провинция е в процес на превръщане в истинска пустиня", подчертава той в комюнике, публикувано от Националния център за научни изследвания (CNRS), който също е допринесъл за заключенията по темата.

Почина последният северен бял носорог на Земята

Почина последният северен бял носорог на Земята

Не е далеч времето, когато човекът ще унищожи разнообразието на битието

Обикновеното бяло гърло, ортоланът, полската чучулига и други някога повсеместни видове птички са отбелязали спад на популацията с най-малко една трета, разкрива подробно годишно преброяване, започнало в началото на настоящото столетие.

Популацията на мигриращата пойна птичка ливадна бъбрица е спаднала с близо 70 процента.

Музеят определя темпото и степента на изчезването на птички като "доближаващо се до екологична катастрофа".

Основният виновник, твърдят изследователите, е интензивното използване на пестициди в обширни участъци с монокултури, особено пшеница и царевица.

Проблемът не е, че птиците са отровени, а че насекомите, от които те зависят за изхранването си, са изчезнали.

"Останали са много малко насекоми, това е проблем номер едно", подчертава Винсент Бретаньол, който е еколог в Националния център за научни изследвания.

Неотдавнашни проучвания, отбеляза той, са разкрили подобни тенденции в цяла Европа, като оценките показват, че летящите насекоми са намалели с 80 процента, а популациите на птиците са намалели с повече от 400 млн. броя в период от 30 години.

Въпреки правителствения план за ограничаване на употребата на пестициди наполовина до 2020 г., продажбите във Франция са се увеличи стабилно, достигайки над 75 хил. тона активна съставка през 2014 г., според данни на Европейския съюз.