Последният оцелял на планетата мъжки северен бял носорог е починал, след като от месеци е бил в лошо здравословно състояние, обявиха от екипа, който се е грижил за него.

45-годишният носорог Судан живееше в защитен резерват в Кения. Судан е бил приспан вчера, след като свързани с възрастта му усложнения са се влошили значително.

След смъртта му остават живи само две женски от този подвид в света - дъщеря му и внучката му.

Надеждата за запазване на северния бял носорог сега остава в разработването на техники за ин витро оплождане.

Опитите да се използва Судан за удължаване съществуването на вида с двата оцелели женски носорога се провалиха, като му е бил създаден профил в сайта за запознанства Tinder през миналата година, но не за да намери любовта, а за да се подпомогне финансирането за развитието на ин витро оплождане за носорози.

Този ход му спечели фенове по целия свят - фенове, които сега ще оплакват смъртта му и наближаването на изчезването на северния бял носорог.

Генетичният материал на Судан е бил събран вчера, уточниха природозащитници, за да подкрепят бъдещите опити за възпроизвеждане на северните бели насорози чрез усъвършенствани клетъчни технологии, използвайки съхранена сперма и яйцеклетки от останалите живи женски Наджин и Фату.

Мъжкият носорог, чиято възраст е била еквивалентна на човешки 90 години, е бил лекуван за дегенеративни промени в мускулите и костите му, съчетани с тежки кожни рани.

Той не е бил в състояние да се изправя на крака и е страдал много в последните си 24 часа.