Хиляди ученици и млади хора във Великобритания взеха участие в протести по повод климатичните промени с подкрепата на бивш ръководител на ООН за климата, която настоя, че е "време e да се вслушаме в дълбокия затрогващ глас на младежта".

Кристиана Фигерес, която беше главно действащо лице за сключването на историческото Парижко споразумение за климата през 2015 г., заяви, че фактът, че децата са толкова притеснени за бъдещето си, че са готови да стачкуват, трябва да накара възрастните да предприемат спешни действия.

"Това е знак, че се проваляме да поемем отговорността си да ги защитим от влошаващото се въздействие на климатичните промени", изтъкна тя.

И в Белгия хиляди ученици пропуснаха занятия, за да протестират за климата

И в Белгия хиляди ученици пропуснаха занятия, за да протестират за климата

Хиляди протестират в столицата Брюксел и други градове

Според различни информации няколко хиляди деца във Великобритания са напуснали класните си стаи днес в знак на протест срещу нарастващата екологична криза. Организаторите уточниха, че 3000 души са се събрали в Лондон, 2000 в Оксфорд, 1000 в Лийдс и Ексетър и 600 в Брайтън, съобщава "Гардиън".

Джейк Удиър от британската Младежка коалиция за климата, която помага за координиране на протестите и стачките, коментира: "Това, на което сме свидетели днес, са хиляди и хиляди ученици и млади хора, излезли по улиците на градовете си, за да демонстрират спешната нужда от радикални действия по отношение на климата. Размерът на движението е свидетелство за страстта и съзнанието на младите хора, че трябва да се борим за бъдеще, което просто не съществува, защото бяхме предадени от бездействието на онези, които са на властови позиции."

Организаторите уточниха, че протести са планирани в най-малко 60 големи и по-малки градове в цяла Великобритания, от Корнуол до Шотландските планини, в опит да принудят политиците да се справят с нарастващите екологични проблеми.

Хиляди ученици в Холандия протестират в защита на околната среда

Хиляди ученици в Холандия протестират в защита на околната среда

Демонстрацията на холандските ученици идва след подобни маршове в съседна Белгия

Анна Тейлър от Студентската мрежа за климата във Великобритания подчерта: "Изтича времето за смислена промяна и ето защо виждаме младите хора по света да се изправят, за да държат правителствата си отговорни за това, че не правят достатъчно за проблемите с климата. Ако не предприемем положителни действия, перспективите за бъдещето изглеждат мрачни за онези от нас, които са израснали в епоха, определена от климатичните промени."

Движението на учениците започна през август, когато Грета Тунберг, 16-годишна ученичка, проведе самостоятелен протест пред шведския парламент. Сега до 70 000 ученици всяка седмица провеждат протести в 270 града по целия свят.

Индивидуални протести преди това са били провеждани във Великобритания, но националната акция днес е първото координирано демонстративно напускане на учебните занятия.

Министърът за климата на Белгия заклейми протестите като заговор

Министърът за климата на Белгия заклейми протестите като заговор

Специалните служби я били осведомили

Последният доклад на ООН предупреди, че са останали 12 години, за да се избегнат най-тежките последици от глобалното затопляне, от рекордните засушавания и горещи вълни до затоплянето на океаните и топенето на ледените покривки.

Учениците във Великобритания призовават правителството да обяви извънредно положение относно климата, да информира за тежестта на екологичната криза и да промени учебната програма, за да превърне състоянието на околната среда в образователен приоритет.

Те също така искат признание, че тъй като младите хора имат най-голям дял в бъдещето, те трябва да бъдат включени в разработването на политики и настояват да се намали възрастта за гласуване до 16 години.

По-рано тази седмица повече от 200 учени, включително почти 100 професори, подкрепиха протеста, посочвайки, че "трагичните и отчаяни факти" на разгръщащата се климатични криза и липсата на смислени действия от страна на политиците оставиха младите хора с малко възможности, а да вземат нещата в собствените си ръце.

Хиляди ученици пак не отидоха на училище в Белгия заради климатичните промени

Хиляди ученици пак не отидоха на училище в Белгия заради климатичните промени

Притискат властите да предприемат мерки