Хиляди ученици в Холандия пропуснаха днешните занятия, за да участват в демонстрация с искане за по-сериозна и амбициозна политика за климата. Маршът им включваше и преминаване край парламента на страната, информира АП.

Снимка 405200

Източник: ЕПА

Демонстрацията на холандските ученици идва след подобни маршове в съседна Белгия през последните седмици. Хиляди белгийски ученици участваха в протести с искане за политически промени за опазване на околната среда.

Хиляди ученици по света настояват да имат бъдеще на Земята, защото няма планета Б

Хиляди ученици по света настояват да имат бъдеще на Земята, защото няма планета Б

Както винаги младите са за пример на възрастните

Организаторите на демонстрацията в Холандия обявиха, че искат да изпратят послание на политиците в държавата, които не могат да постигнат единна позиция кой е най-добрият начин за намаляване на въглеродните емисии.

"Ние сме тук, за да поискаме от правителството да предприеме по-бързи и по-добри мерки за подобряване на климата", коментира 16-годишна ученичка, която е пропътувала 200 километра от северния град Леуварден, за да участва в марша.

Снимка 405202

Източник: ЕПА

Тя и нейните приятели носеха банер "Искаме отново нашите 11 градски състезания". Има се предвид състезание с кънки върху замръзналите канали в Северна Холандия, които се провеждат при много студена зима, когато ледът е достатъчно дебел. Последното състезание се проведе през 1997 г.

Холандската агенция за околната среда публикува доклад през миналия месец, в който се подчертава, че поставената задача за ограничаване на емисиите от нивата им през 1990 г. с 25 процента до 2020 г. няма да бъде изпълнена.

350 учени и изследователи публикуваха отворено писмо в подкрепа на марша. Те призовават за "крути мерки за бързо и драстично намаляване на емисиите на парникови газове".

Хиляди ученици в Австралия протестират срещу климатичните промени

Хиляди ученици в Австралия протестират срещу климатичните промени

Пропускат учебните занятия

Снимка 405201

Източник: ЕПА