Хиляди ученици в цяла Австралия не са отишли на училище днес, за да присъстват на протестни демонстрации, настояващи правителството да предприеме действия във връзка с климатичните промени, съобщава "Асошиейтед прес".

Но министърът на ресурсите Мат Канаван настоя, че учениците трябва да бъдат в училище, учейки за науката и минното дело, вместо да откриват как да бъдат на социални помощи.

Климатичните промени изяждат икономическия растеж

Климатичните промени изяждат икономическия растеж

Според Националната стратегия за адаптация към изменението на климата

Координираните протестни демонстрации се проведоха в близо 30 големи и по-малки града и са били вдъхновени от активизма на 15-годишно шведско момиче.

В Сидни повече от 1000 деца, повечето в училищни униформи, са скандирали лозунги, докато подобен брой са блокирали улиците край сградата на щата Виктория в Мелбърн.

Демонстрациите са били вдъхновени от Грета Тунберг, която протестира всеки петък пред сградата на парламента в Швеция, настоявайки ръководителите на страната да направят повече за климатичните промени.

Гутериш: Климатичните промени изискват незабавни действия

Гутериш: Климатичните промени изискват незабавни действия

Сред предлаганите мерки са ограничаване на глобалното затопляне с 1,5 градуса

Ученичката Синива Есера от Сидни е подчертала, че Австралия трябва да бъде големият брат на ниско разположените острови в Тихия океан, включително роднините ѝ на полинезийските острови Токелау.

"Нашият премиер смята, че сега трябва да сме в училище и може би ние трябва да сме в училище", заяви пред протеста в Сидни един от учениците, допълвайки: "Но как мога просто да стоя и да не правя нищо, за да защитя бъдещето на тази планета, и след като семейството ми на островите се тревожи за повишаването на морското равнище?"

6 600 бедствия вследствие на климатичните промени в периода 1998-2017 г.

6 600 бедствия вследствие на климатичните промени в периода 1998-2017 г.

Загубите са в размер на 2,25 трилиона долара

Друга ученичка е изтъкнала, че е научила в училище, че лидерите трябва да се грижат за всички и да поемат отговорност, когато нещата се объркат.

"Искам да живея в страна, където нашите възрастни, особено нашите политици, действително се интересуват от моето бъдеще", настоя 11-годишната ученичка.

Министърът на ресурсите Канаван коментирал, че бил на страната на науката и искал Австралия да разработва всички енергийни източници, включително слънчеви и въглищни. По думите му, той предпочитал децата да научат за минното дело и науката.

Климатичните промени водят до бум на горещите вълни в Европа

Климатичните промени водят до бум на горещите вълни в Европа

Живеем в нови много по-тежки времена от климатична гледна точка