Изследователи предупредиха, че горещи вълни от вида, който се наблюдава в Северна Европа през това лято, са станали два пъти по-вероятни заради климатичните промени, съобщава "Асошиейтед прес".

Учени от екипа на World Weather Attribution уточниха, че са сравнили наблюдения и прогнози за Холандия, Дания и Ирландия с исторически данни, датиращи назад във времето до началото на 20 век. Те са заключили, че вероятността за тридневни отрязъци от екстремна жега в тези райони се е увеличила най-малко два пъти.

Папата бие камбаната: Климатичните промени превръщат Земята в пустиня и развалини

Папата бие камбаната: Климатичните промени превръщат Земята в пустиня и развалини

Заклейми необузданото консуматорство и неустойчивото развитие

Групата учени, която работи, за да определи дали има връзка между метеорологичните явления и климатичните промени, изтъква, че настоящите температури толкова на север са толкова необичайни, че няма достатъчно данни, за да се прогнозира бъдещата им вероятност.

Ерик Фишер, който е експерт по екстремните метеорологични явления в университета ETH в швейцарския град Цюрих и който не е участвал в проучването, изтъкна, че авторите са използвали установена методология и "техните оценки може да са доста консервативни".

Фиджи: Климатичните промени заплашват оцеляването ни

Фиджи: Климатичните промени заплашват оцеляването ни

Франк Баинимарама подчерта, че островната страна е навлязла в "плашеща нова ера"