Икономическите разходи от природни бедствия вследствие на климатичните промени достигнаха 2,25 трилиона долара за последните две десетилетия - увеличение с повече от 250% в сравнение с предходните 20 г., съобщи Организацията на обединените нации (ООН), предаде АФП.

Нужни са "безпрецедентни" стъпки за ограничаване затоплянето на Земята

Нужни са "безпрецедентни" стъпки за ограничаване затоплянето на Земята

безпрецедентни" промени в начина, по който то консумира енергия, пътува и строи

Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия подчерта, че "климатичните промени увеличават честотата и тежестта на екстремни метеорологични явления" като наводнения и бури.

В периода 1978-1997 г. общите загуби от природни бедствия вследствие на климатичните промени са били в размер на 895 милиарда долара (780 милиарда евро), отбелязва службата в доклад на брюкселския Център за изследване на епидемиологията на бедствията към Льовенския католически университет в Белгия.

Но от 1998 до 2017 г. загубите са набъбнали до 2,25 трилиона долара. Най-висока цена са платили САЩ, Китай, Япония и Индия.

Според Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия броят на природните бедствия вследствие на климатичните промени в периода 1998-2017 г. е повече от 6 600, като бурите и наводненията са най-чести.

Откритията са изнесени, докато ураганът "Майкъл" от Категория 4 настъпва към Флорида.