Климатичните промени са отговорни за по-голямата част от недостатъчно съобщаваните хуманитарни бедствия през миналата година. Това показва анализ на повече от 1 млн. новинарски истории в интернет, съобщава британският в. "Гардиън".

Целите населения бяха засегнати от продоволствена криза в страни, ударени от суша и урагани като Етиопия и Хаити, но въпреки това никоя от тези кризи не е генерирала повече от 1000 новинарски истории в целия свят.

В Мадагаскар повече от 1 млн. души гладуваха, след като царевицата, маниоката и оризовите полета изсъхнаха заради засушаване и тежки условия, предизвикани от климатичния феномен Ел Ниньо. Почти половината от децата в страната са имали проблеми с растежа, но страданието им предизвика малко заглавия.

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Климатичните промени - най-голямата световна заплаха

Това става ясно от проучване на Pew, в което са участвали 26 държави през пролетта на 2018 г.

Свен Хармълинг, който е поръчал новия аналитичен доклад, коментира: "Не само че хората, които живеят в най-бедните страни в света, са най-уязвими към климатичните промени, но те са и най-зле оборудвани за справяне с нарастващите въздействия. Медиите не трябва да си затварят очите за такива кризи и ролята на климатичните промени."

Асад Рехман, който е изпълнителен директор на неправителствената организация "Война срещу недостига", обвини "информирането за климатичните промени, което предпочита снимки на бели мечки пред онези, които убиваме с нашето бездействие".

Той изтъква: "Климатичните промени отдавна оставят отпечатъци по отношение на неразказани смъртоносни наводнения, засушавания и глад. За съжаление хората, които стават всекидневна жертва на кризата с климата, са онези, които са най-малко отговорни за нея. Те умишлено са направени невидими, защото животът на хората с черна и кафява кожа просто няма значение."

И във Великобритания учениците настояват за спешни мерки срещу климатичните промени

И във Великобритания учениците настояват за спешни мерки срещу климатичните промени

Изтича времето за взимане на мерки

В целия свят екстремни метеорологични явления станаха причина за смъртта на около 5000 души през 2018 г. и оставиха почти 29 млн. души в нужда от хуманитарна и спешна помощ.

Докладът свързва климатичните промени с бедствия за хората в Судан, Чад, Филипините, Мадагаскар и Етиопия и казва, че те са изиграли роля за влошаването на положението в Хаити.

Девет от 10-те пренебрегнати трагедии са се случили в страни в Африка, Карибите и островните страни в Тихия океан.

Изтъква се, че страните донори понякога скрито свързват кризисната помощ с мълчанието за климатичните промени.

Климатичните промени взеха първата жертва бозайник - австралийски гризач

Климатичните промени взеха първата жертва бозайник - австралийски гризач

Малък кафяв плъх от остров край северната част на Австралия вече е изчезнал вид

"Те никога няма да го кажат официално, но това е част от разговора", изтъква Рехман, допълвайки: "Те предпочитат да се самобичувате, като казвате, че не сте имали правилна политика за предотвратяване на бедствия и сега се нуждаете от тяхната подкрепа."

Учените са склонни да са предпазливи към приписването на отделни метеорологични събития на глобалното затопляне, но много от тях са все по-малко склонни да подценяват тенденциите в съответствие с климатичните модели.

Миналата година Европейският академичен научно-консултативен съвет подчерта, че климатичните промени през това десетилетие са били "фундаментално отговорни" за 50% увеличение на честотата на наводненията и подобен скок на бури, засушавания и горещи вълни.

Испания инвестира 47 млрд. евро за борба с климатичните промени

Испания инвестира 47 млрд. евро за борба с климатичните промени

Макар че предстоят парламентарни избори на 28 април