Социалистическото правителство на Испания обяви план за публични инвестиции в размер на 47 млрд. евро за справяне с климатичните промени през следващите 10 години, който частично ще бъде финансиран чрез емитиране на зелени облигации, съобщава "Ройтерс".

Предложението, което поставя целта да превърне Испания във въглеродно неутрална до 2050 г., е декларация за намерение, тъй като правителството е изправено пред парламентарни избори на 28 април.

Предсрочни парламентарни избори в Испания на 28 април

Предсрочни парламентарни избори в Испания на 28 април

Това обяви премиерът Педро Санчес

Премиерът Педро Санчес заяви, че планът също така ще бъде частично финансиран със средства от Европейския съюз, но не е предоставил подробности.

Проектопакетът включва план за компенсиране на загубата на работни места в замърсяващи индустрии.

"Ние не предлагаме нищо фантастично", изтъкна Санчес на пресконференция в Министерството на енергетиката и околната среда, което той сля, след като взе властта през юни 2018 г.

"Това е необходимо и освен това е възможно", добави той.

ЕК иска неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г.

ЕК иска неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г.

ЕС няма да изостави нито един от по-засегнатите региони, уверяват комисари

Освен законопроект, пакетът включва забавен национален план за борба с климатичните промени, който трябва да бъде одобрен на заседание на правителството на 22 февруари и да бъде изпратен на Европейската комисия за окончателното му одобрение.

Макар че вероятно има време планът да бъде изпратен в Брюксел, предсрочните избори през април правят малко вероятно проектозаконът да бъде одобрен от настоящото правителство.

Правителството ще определи календар на търгове за капацитет, за да работи за постигане на целта за произвеждането на 74 процента от електроенергията в Испания от възобновяеми източници до 2030 г. и 100 процента до 2050 г.

Еврокомисарят за климата Мигел Ариас Канете призова Европа да намали нетните си емисии на газове с парников ефект до нула до 2050 г.