Малък кафяв плъх, който е живял на малък остров край северната част на Австралия, е първият бозайник в света, за който е известно, че е изчезнал поради "предизвиканото от човека изменение на климата", съобщава австралийското правителство, цитирано от СиЕнЕн.

Бозайникът "брамбъл кей меломис", обитавал малък коралов остров на Големия бариерен риф с размери около 5 хектара и разположен в пролива Торес, между щата Куинсланд и Папуа Нова Гвинея.

Бозайникът не е наблюдаван почти 10 години и е обявен за изчезнал, след като усилията за опазването му са неуспешни, според доклад, публикуван от Университета в Куинсланд през 2016 г.

Това заключение е потвърдено от австралийското правителство в понеделник.

ООН: Спрете загубата на биологично разнообразие или човечеството изчезва

ООН: Спрете загубата на биологично разнообразие или човечеството изчезва

Загубата на биологичното разнообразие е тихият убиец

Причината за неговото изчезване се дължат на промените в океана, от покачването на морското равнище през последното десетилетие, което доведе до "драматична загуба на местообитания", според доклада за 2016 г.

"Това не е решение, което се взема лекомислено. Когато нещо е изброено като изчезнало, то престава да получава защита", коментира Джеф Ричардсън, помощник секретар по околната среда и енергетиката, пред членовете на Сената и на горната камара на парламента.

Смята се, че няколкостотин от гризачите обитават острова през 70-те години на миналия век. Но след това популацията им намалява. До 1992 г. тя спада толкова рязко, че правителството на Куинсланд е класифицирало видът като застрашен.

Големият бариерен риф оцелял при пет климатични "смъртоносни събития"

Големият бариерен риф оцелял при пет климатични "смъртоносни събития"

През последните 30 хил. години

Критиците на усилията за опазване на Австралия коментират, че изчезването на меломиите подчертава липсата на ресурси за запазване на дивата природа.

"Изчезването на Брамбъл Кей Меломис е абсолютна трагедия", заяви сенаторът от Зелените Джанет Райс, която председателства разследването на сената за кризата с изчезването на видове в страната.

"Пристрастяването на труда и либералите към въглищата е смъртна присъда за много от другите ни застрашени животни", допълва тя, като се позова на политиките за добив на основните политически партии.

Ако температурите продължат да нарастват, близо 8% от всички видове в света са застрашени от изчезване, установи проучване от 2015 г. от Университета в Кънектикът.

Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка се считат за най-рискови.

Арктика вече "не е безопасен пристан" за гнездене на птици

Арктика вече "не е безопасен пристан" за гнездене на птици

Климатичните промени влияят и на поведението на хищниците нападащи гнездата