Светът трябва да сключи ново споразумение за природата през следващите две години или човечеството ще стане свидетел на собственото си изчезване.

Това предупреди заместникът на генералния секретар на ООН и изпълнителен секретар на Конвенцията за биологичното разнообразие Кристиана Пашка-Палмър, цитирана от "Гардиън".

Консуматорите "опоскват" бъдещето на хората и живота на планетата

Консуматорите "опоскват" бъдещето на хората и живота на планетата

Свръхексплоатация на природните ресурси от човечеството

Преди ключова международна конференция за обсъждане разпадането на екосистемите, Палмър заяви, че всички народи трябва да окажат натиск върху правителствата си да изготвят амбициозни световни цели до 2020 г., за да се защитят насекомите, птиците, растенията и бозайниците, които са важни за глобалното производство на храна, чиста питейна вода и намаляването на въглеродните емисии.

"Загубата на биологичното разнообразие е тихият убиец. Различно е от климатичните промени, при които хората усещат влиянието ежедневно. При биологичното разнообразие не е толкова ясно, но с времето разбираш какво се е случило, но може би вече е твърде късно", каза тя пред британското издание.

Конвенцията за биологичното разнообразие има отговорността да поддържа природата и екосистемите, от които човечеството е зависимо.

Този месец 195-те членки на Конвенцията и ЕС ще се срещнат в Шарм ел Шейх, Египет, за да обсъдят нова работна рамка за поддържане на екосистемите и дивата природа. Преговорите ще продължат две години. Палмър се надява да доведе до приемане на ново амбициозно споразумение на следващата конференция в Пекин през 2020 г.

Две големи споразумения за биологичното разнообразие през 2002 и 2010 г. не успяха да предотвратят най-голямата загуба на живот на Земята от изчезването на динозаврите.